12 °

max 20 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kavarić: Epidemija morbila je loša vijest od nacionalnog značaja, ovo je tek početak ako ne dođe do vakcinacije

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Kavarić: Epidemija morbila je loša vijest od nacionalnog značaja, ovo je tek početak ako ne dođe do vakcinacije

Autor: Antena M

  • Viber

Epidemija morbila je loša vijest od nacionalnog značaja, kazao je za Antenu M dr Nebojša Kavarić, predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju. Pitanje je, navodi Kavarić, da li su i svi građani svjesni ozbiljnosti situacije.

"Da li su svjesni svi oni koji u ovoj državi, da čine nekakvu društvenu zajednicu od vrha do dna po odgovornosti. Nadam se da su svijesni, ovo je tek početak. Od pojave oboljenja, ako samo po podacima Instituta za javno zdravlje koji su dostupni svima znamo koliki je broj nevakcinisane djece koja su potencijalno veoma osjetljiva na pojavu sva tri oboljenja, posebno morbila - malih boginja, to će se mjeriti desetima hiljada u scenariju u kojem bi dobar dio te djece bio zahvaćen epidemijom", kazao je Kavarić.

On dodaje da ovi podaci dovoljno govore pred kakvim izazovom se nalazi država, roditelji i stručna zajednica.

Prema riječima Kavarića, prevashodno je odgovornost na roditeljima.

"Preporučujemo roditeljima, čija su djeca nevakcinisana da izbjegavaju odlaske u moguće sredine u kojim bi mogli da dobiju morbile. Sve pažljivo piše u upustvu Instituta za javno zdravlje. Ukoliko neko još uvijek i u ovom trenutku ima dilemu da li treba da vakciniše i da zaštiti svoje dijete najbolji i najkraći put je do najbližeg Doma zdravlja kako bi se  ta zaštita sprovela. Apelujem na roditelji da budu roditelji, sad je vrijeme da budu pravi roditelji i da zaštite svoju djecu", poručuje Kavarić.

Podsjećamo, iz Insitituta za javno zdravlje su posebno zabrinuti da bi u narednim mjesecima moglo doći do značajnog pogoršanja epidemiloške situacije, prije svega zbog početka školske godine i rada predškolskih ustanova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR