10 °

max 19 ° / min 10 °

Utorak

01.10.

19° / 10°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 16°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Institut prijavio epidemiju morbila i u Rožajama

Društvo

Comments 0

Institut prijavio epidemiju morbila i u Rožajama

Autor: Antena M

  • Viber

Tokom prethodna tri dana registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 23. Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Rožajama, a drugi u Budvi, saopšteno je medijima iz Instituta za javno zdravlje.

"Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelnih epidemija u Budvi i Podgorici. Epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa, i da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila", piše u saopštenju.

Kako navode svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni, na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile.

"Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste. IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)", navode iz IJZ.

Geografska distribucija, uzrasne grupe i vakcinalni status registrovanih slučajeva dati su u nastavku:

 Tabela 1. Distribucija slučajeva po opštinama


 

Tabela 2. Distribucija slučajeva prema uzrastu i vakcinalnom statusu


"Vakcinacija je najbolja zaštita od morbila! Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu", ističu u saopštenju.

Kažu da nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu).

"Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci. Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu. Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili", zaključeno je iz IJZ.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR