21 °

max 21 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

21° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Milatović morao je da stane u zaštitu crnogorskog jezika kao ustavne kategorije

Izvor: screenshot

Društvo

Comments 1

Nikolić: Milatović morao je da stane u zaštitu crnogorskog jezika kao ustavne kategorije

Izvor: TVE

Autor: Antena M

  • Viber

Fascinacija političara iz crnogorske vlasti predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prevazilazi granice elementarne pristojnosti i kućnog vaspitanja - kazala je u emisiji Na kraju dana, na Televiziji E, glavna i odgovorna urednica M portala Danica Nikolić.

- Možemo da razgovaramo i o političkim promašajima koje ta fascinacija donosi, kao prvi čovjek države uvijek morate da pokažete integritet. Milatović je napravio faul; da sklonimo sa strane to što je napravio lingvistički faul, nije lingvista, ni padeži mu ne idu čak baš od ruke, kojim god jezikom govorio, hrvatskim, srpskim, crnogorskim, bosanskim, kojim god, padeži su mu vjerovatno najslabija strana. Napravio je politički faul. Crnogorski jezik je zvanični jezik u Crnoj Gori po Ustavu i ono što je takođe ustavna kategorija jeste da su u upotrebi srpski, bosanski, hrvatski, albanski i ostali jezici. Dakle, Milatović kao prvi čovjek države je tu da štiti Ustav i morao je da stane u zaštitu crnogorskog jezika kao ustavne kategorije iz pozicije predsjednika države - rekla je Nikolić.

Mnogo je ozbiljnija reakcija jedne estradne zvijezde iz Hrvatske, Severine, kaže Nikolić i dodaje da je ona nastupila sa više integriteta i dostojanstva nego jedan predsjednik države.

- Ako je u pitanju jedna mala država, okružena mnogo većim u regionu, i kojoj u svakom trenutku odnekud budu odapete nele političke strijele, tu dodatno morate da vodite računa o političkom dostojanstvu. Jakov Milatović ga, očigledno, nema, - ističe Nikolić.

Prva dama, mada u Crnoj Gori nema te kategorije, više je simbolična titula, smatra Nikolić, privatno može ići u crkvu na moleban za početak školske godine, ali poruka koju šalje, kao žena predsjednika Crne Gore, je veoma problematična, naročito ako se uzme da je u toku epidemija morbila.

" U trenutku epidemije morbila koja je proglašena u Podgorici, danas i u Rožajama, u trenutku kad otkrivamo podatak da je čak 80 posto djece koja su stasala za vakcinu protiv morbila, nije vakcinisano i da su danas neka djeca bez potvrde o vakcinaciji vraćena iz vrtića; trebalo je da se fokusira i na taj dio priče. Trebalo je da sugeriše građanima, onako kako to rade ljekari, čini mi se, sve snage usmjeravaju na to da skrenu pažnju građanima na benefite vakcinacije i na ono što nam vakcinacija donosi. Njena uloga je trebalo tu da bude promotivna i da podstakne roditelje da vakcinišu svoju djecu," poručila je Nikolić.

Demant ministra odbrane Dragana Krapovića, o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Larezivića, je stigao danas, naglašava Nikolić, iako već danima je ta informacija aktuelna, i očigledno je, smatra ona, da ministar Krapović pokušava nešto da prikrije.

- Očigledno je da je Krapoviću bitno da to mjesto, koje je jako važno u sistemu odbrane i u NATO sistemu pripadne nekome od bliskih političkih kadrova… Rekla bih da ministar Krapović pokušava da zauzme i taj dio, general Lazarević je imenovan prije dolaska ministra Krapovića na mjesto ministra odbrane, i da ćemo zapravo steći načelnika Generalštaba, u sljedećoj iteraciji koji će biti politički obojen, zaključila je Nikolić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

On je pred Vucicem kapitulirao. Crna Gora ima svoj jezik, i on nije trebao da legne Vucicu pred noge i kaze to je isti jezik. Vicic je insistirao da ovaj kaze da Crna Gora nema drugi jezik. A cim nemas jezik nisi nacija, a bez nacije nema ni drzave. To je vucicu bilo bitno.