11 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

02.10.

21° / 11°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 18°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sladaković: Ograničenja nisu rješenja, nisu ugostitelji i naši gosti krivi što maloljetnici koriste duvanske proizvode

Izvor: Slogan kampanje Udruženja ugostitelja PG

Društvo

Comments 0

Sladaković: Ograničenja nisu rješenja, nisu ugostitelji i naši gosti krivi što maloljetnici koriste duvanske proizvode

Autor: Antena M

  • Viber

Ograničenja nisu rješenja u ugostiteljstvu koji je jedna od glavnih privrednih grana u Crnoj Gori i  koja ima najveći udio u punjenju državnog budžeta, poruka je koju u ime NVO Udruženje ugostitelja Podgorice upućuje podgorički ugostitelj Momo Sladaković.

Povodom najave da je u toku izmjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je trenutno na Radnoj grupi u Ministarstvu zdravlja, ugostitelji naglašavaju posebnu zabrinutost zbog predloga o potencijalnoj zabrani korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru što bi, kako tvrde, negativno uticalo na rad ugostiteljskih objekata i pad prometa u lokalima.

„Vidimo da se najave odnose ne samo na zabranu korišćenja u zatvorenim prostorijama, nego se podiže pitanje upotrebe čak i u baštama lokala. Nama je iz ovoga jasno da se ide na potpunu zabranu, da ništa neće moći da se koristi, nigdje. Ali ne mogu da vam podijelim detalje jer nas niko o tome ništa nije pitao, mi u pisanju ovakvih propisa nismo učestovali, a imamo itekako šta da kažemo“, pojašnjava Sladaković za Antenu M.

Sladaković podsjeća da ih niko ništa nije pitao ni u vrijeme kovida kada smo svi, kako podsjeća, vidjeli kakve odluke su se donosile.

„Svjetska zdravstvena organizacija nam je tada krojila kapu, kroji nam je i sad. Uvodi odluke i mijenja zakone usklađene sa njihovim svjetskim agendama, a sve je to potpuno neprilagođeno našoj realnosti. Na kraju priče mi ugostitelji izvučemo deblji kraj“, navodi Sladaković i poručuje da je na sceni zamjena teza te da se u fokus ove priče stavlja zaštita djece od pušenja.

„Spočitava nam se da mi ugostitelji radimo u korist duvanske industrije, a protiv djece. To nije tačno, jer mi radimo u korist naših gostiju i zaštita djece od pušenje nema nikakve veze sa ovom pričom, jer nama djeca nisu posjetioci ugostiteljskih objekata. Ispada da smo mi krivi za sve pa i za to. Podržavamo da se neke druge nadležne institucije pozabave načinom na koji zaštiti djecu od pušenja, ali ne preko naših leđa da navodno rješavaju taj problem“, izričit je Sladaković.

Iz Udruženja ugostitelja Podgorice poručuju da je ključ rješenja u dijalogu svih zainteresovanih strana, naglašavajući da je stav ugostitelja po pitanju Zakona takav da, umjesto rada na novim propisima, prioritet treba dati sprovođenju postojećeg, koji već jasno propisuje zabranu korišćenja cigareta u zatvorenom prostoru, dok za upotrebu bezdimnih proizvoda ne vide opravdani razlog za ograničenjima.

„Cigarete su već zabranjene i, neka su, za to postoji hiljadu i jedan razlog zašto. Ali dajte nam jedan razlog zašto sada i bezdimne da se zabrane i zašto u baštama lokala gdje postoji prirodna ventilacija i gdje, na kraju, od bezdimnih proizvoda kako samo ime i kaže – nema dima“, kaže on izražavajući uvjerenje da novi predlozi nisu prilagođeni crnogorskim prilikama.

„Pokrenuli smo sve što možemo da kažemo onima koji pišu zakone da negdje zapišu i koga još treba da pitaju. A mi jesmo pitali i ugostitelje i sada ljude po društvenim mrežama i svi će vam oni reći da ograničenja nijesu rješenja. Javili su nam se i ugostitelji koji nas podržavaju i građani koji vole da provode vrijeme u našim lokalima i kažu nam da se s pravom bunimo“, naveo je podgorički ugostitelj koji ukazuje na posljedice eventualnog usvajanja izmjena.

„Ovakve rigorozne odluke itekako bi uticale na pad prometa u kafićima i restoranima, što neminovno može dovesti do zatvaranja. Jednostavno, nećemo moći da platimo radnike i održavamo posao“, tvrdi Sladaković koji dalje objašnjava šta smatra da je optimalno rješenje.

„Kada su prije par godina donijeli zakon i konačno izbacili cigarete iz unutrašnjosti objekata, svi smo bili zadovoljni. Sada, bez ikakve potrebe i logike, ponovo mijenjaju zakon, iako nismo još ušli u Evropsku uniju. Nema nikakve potrebe za tim jer je problem na drugoj adresi. A to je primjena postojećeg zakona. Neka nadležni angažuju dovoljno inspektora, i neka oni ulaze u naše objekte i slobodno neka kažnjavaju svakoga ko puši gdje ne smije. To nije posao mojih radnika ili mene, mi imamo dovoljno drugih zakona koje moramo da poštujemo da bismo radili po pravilima“, naveo je Sladaković koji ukazuje da posebnu zabrinutost izaziva zabrana u baštama.

„Vidite i sami kroz objekte kroz Podgoricu, ali i svuda kroz Crnu Goru, koliko su ugostitelji uložili novca u sređivanje bašta kao zona gde je moguće pušiti, a ne smetati nikome, posebno tokom zimskog perioda. I to nismo uradili na svoju ruku, to su nam upravo oni koji su nadležni odobrili. Te bašte su pod kreditima, još nisu ni otplaćene. Ako se desi zabrana i za bašte, mi ćemo svi biti u debelom minisu, a to nam niko neće subvencionisati. Sada niko ne vidi ovo kao problem jer je ljeto, ali brzo će jesen i zima“, poručuje Sladaković.

Sladaković još jednom podvlači da se ništa ne donosi na prečac.

„Ponavljamo, ovaj trenutni zakon je dobar, ništa mu ne fali. Njime su propisane mjere zabrane pušenja cigareta u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome se konzumiraju hrana i piće, a ostavlja mogućnost određivanja posebnog dijela prostora za tu namjenu. I mi smo to ispoštovali. Problem je što se zakon ne primjenjuje, i to prvo od onih koji su ga propisali. Mala je Crna Gora, svi vidimo gdje je problem. Ako nije dovoljna riječ nas ugostitelja, onda poslušajte Privrednu komoru koja je prva reagovala povodom ovakvih oštrih mjera. Tu smo da sjednemo za isti sto i vidimo šta je najbolje rješenje, jer donošenje ovakvih odluka na prečac definitivno nije. Ostavite aktuelni zakon kakav jeste, pojačajte inspekcije. Mi ćemo ispoštovati što je naše, ako će inspekcija raditi svoje i kažnjavati goste koji konzumiraju cigarete“, zaključio je Sladaković.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR