10 °

max 21 ° / min 10 °

Srijeda

02.10.

21° / 10°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 18°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: Osuđujemo podsticanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije

Izvor: Antena M, Ilustracija

Društvo

Comments 3

Ombudsman: Osuđujemo podsticanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije

Autor: Antena M

  • Viber

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro osuđuje tekst „Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?“, objavljen na pojedinim portalima, zbog poziva na netoleranciju i diskriminaciju u odnosu na lično svojstvo pojedinca, piše u saopštenju te institucije.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Tekst sadrži neprihvatljive i uvredljive segmente koji duboko podrivaju temelje multi-konfesionalne, multi-nacionalne, kulturne različitosti i suživota.

Koncert, koju god publiku da je okupio, nezavisno od političke, nacionalne i druge pripadnosti, a kao izraz umjetnosti, stvaralaštva i kulturnih dostignuća, ne smije se instrumentalizovati na način kako je to pokušano spornom objavom. Na ovaj način podstiče se nacionalna i vjerska netrpeljivost. Upravo kazivanje i u samom tekstu da je koncert okupio pjevače raznih profila, nacionalnih i religioznih, najveći je demant suštine objavljenog, te pokazatelj da se duh različitosti, slobode i suživota ne može i ne treba sputati.

Crna Gora je zemlja svih njenih građana i građanki i niko nema pravo da bilo kome uskrati slobodu umjetničkog stvaralaštva i političkog djelovanja eliminacijom kulturnih obilježja i onog što ne pripada samo jednoj vjeri već svima nama. Osim toga, ovdje je riječ o još jednoj opasnoj pojavi, a to je stigmatizacija i targetiranje drugog i drugačijeg. Uključujući i ekstremizaciju u odnosu na vjerska, jezička i kulturna obilježja jednog dijela našeg društva.

Iako smo navikli da se u predizbornom periodu, nažalost, češće javljaju ovakvi i slični primjeri izražavanja mišljenja i sprovode aktivnosti kojima se podstiču diskriminacija i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja, i ovog puta apelujemo da se političko djelovanje prilagodi demokartskim standardima, kulturi dijaloga, uz poštovanje prava i sloboda svih učesnika/ca izbornog procesa."

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

aooo

Pogledao sam odakle ovaj ogavni tekst. Napisao ga je izvjesni Ivan Milosevic koji ima ogavni portal srpska24, a osnivac je vjerovali ili ne NVO sa nazivom " Udruzenje ZA genocid" i neko u ovoj drzavi mu je dozvolio da ga osnuje. Inace tema ove stenare od portala je " Nova monarhisticka misao" !?

Petar

I sto sad? Ombdusman ce uraditi nesto? Podnijeti prijavu? Traziti sankcije od regulatornog tijela? Ili ce , kao i do sada, ostati na prici, punoj floskula i ispraznih fraza? Moze li se znati koliko oni kostaju nas? Mislim na budzet! A koliko nas ovako kostaju svi vidimo.

Brano Bozovic

Jeli moguce da se oglasio Obusman,institucija koja nema svrhu postojanja. Sta su nekome dosad zavrsili,NISTA!Lijepo te prime jos ljepse isprate(licno iskustvo)