10 °

max 21 ° / min 10 °

Srijeda

02.10.

21° / 10°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Širenje mržnje na portalu Borba ukazuje na nedostatak novih medijskih zakona

Društvo

Comments 1

Đurović: Širenje mržnje na portalu Borba ukazuje na nedostatak novih medijskih zakona

Autor: Antena M

  • Viber

Tekst “Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice”, kojeg je objavio portal “Borba”, primjer je širenje govora mržnje i podsticanja diskriminacije, djela koja su zabranjeni nedavno usvojenim Zakonom o medijima i Zakonom o audiovizuelnim medijskim uslugama, kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

“Media centar koristi ovaj slučaj da, osim osude govora mržnje i podsticanja diskriminacije prema jednoj etničkoj grupi i pojedincu, ukaže na nedostatke novih medijskih zakona koji se ogledaju, prije svega, u činjenici da tekstovi koji se objavljuju na internetskim publikacijama (portalima) nisu dio nadležnosti regulatora, odnosno Agencije za audioivizuelne medijske usluge, koja ne samo da nema ingerencije u dijelu sankcionisanja portala zbog širenja govora mrženje nego ni sankcionisanja elektronskih medija i portala zbog nepoštovanja profesionalnih standarda”, naveo je Đurović.

Prema njegovim riječima, svi mediji u Crnoj Gori, uključujući i portale, sada nesmetano mogu raditi kao dio propagandne mašinerije političkih partija i drugih centara moći, “sigurni da ih regulator, nezavisna državna institucija, Agencija za audioivizuelne medijske usluge, ne može novčano kazniti ili im oduzeti odobrenje za emitovanje ukoliko su povratnici u kršenju zakona”.

Kako je dodao, u skladu sa članom 54 Zakona o medijima, zbog širenja govora mržnje i diskriminacije, moguć je postupak pred nadležnim sudom, kojeg mogu pokrenuti tužilaštvo ili lice koje je bilo predmet govora mržnje i diskriminacije.

Na zahtjev tužilaštva ili lica koje je bilo predmet govora mržnje i diskriminacije, sud u hitnom postupku (u roku od 24 sata) može donijet odluku o zabrani daljeg širenje spornog sadržaja.

“Portal “Borba” je sporni sadržaj uklonio. Da je prilikom izrade medijskih zakona prihvaćen predlog Media centra i drugih predastavnika NVO da Agencija za audioivizuelne medijske usluge ima nadlaženost za sve sadržaje portala, kao i nadležnost sankcionisanja elektronskih medija i portala u slučaju širenja govora mržnje i podsticanja diskriminacije, bilo bi moguće novčano kazniti portal “Borba”, a u slučaju ponavljanja ovakvih sadržaja i kršenja zakona, bilo bi moguće i trajno oduzeti odobrenje ovom portalu”, rekao je Đurović.

Ovako, navodi, svaki portal sada može objavljivati slične sadržaje i brisati ih nakon nekog vremena, ali ostavljajući mogućnost da oni nastave viralni život na društvenim mrežama.

“Član 443, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje krivično djelo rasne i druge diskriminacije: „Ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, nacionalnosti, etničkom porijeklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Crne Gore, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.” Međutim, ostavljanje djela širenje govora mržnje i podsticanja diskriminacije procjeni tužilaštva i dugotrajnim postupcima pred sudovima nije dobar način da se pošalje jasna poruka da ovakve pojave neće biti tolerisane”, zaključio je Đurović.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ranko

Nema tu sto osudjivanje vec zabrana rada zbog remecenja javnog reda i stabilnosti drustvène zajednice. Imate zakon pa ga primjenjujte.Sto je previse previse je.