22 °

max 22 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

22° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

22° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Obilježen Dan Nacionalnog parka “Durmitor”

Izvor: Antena M

Društvo

Tag Video
Comments 0

Žabljak: Obilježen Dan Nacionalnog parka “Durmitor”

Izvor: Antena M

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Prigodnim dešavanjima, koja su organizovali Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom Žabljak, danas je na obali Crnog jezera obilježen Dan Nacionalnog parka “Durmitor”

Odmah po otvaranju pažnju velikog broja turista i posjetilaca privukao je nastup najmlađaih članova KUD “Radoje Dakić-Brko” sa Žabljaka, koji su im prikazali splet pjesama i igara. Sve to na samom prilazu Crnom jezeru, između štandova na kojim su izloženi eksponati domaćih rukotvorina. Vrijedne ruke durmitorskih domaćica pokazale su raskoš pletenih, heklanih i vezenih radova, prehrambenih proizvoda, sokova, čajeva i rezbarija.

Tu je bio i kačamak, ponuđen na degustaciju i pripremljen po domaćoj recepturi.

Etnološkinja iz Nacionalnih parkova Crne Gore Snežana Vukotić kaže da su na sajmu u centru pažnje ljudi sa svojim vještinama, znanjima i umjećima.

“Dio svega izložen je na štandovima, kroz rukotvorine sa ovog prostora. Poseban je naglasak na žene koje sui male važnu ulogu u okviru domaće radinosti, stvarajući razne tekstilne proizvode. One su čuvar bogate tradicije pletenje gdje njihova kreativnost dolazi do izražaja”, kazala je Snežana Vukotić.

Kako bi se najmlađi upoznali sa vrijednostima ovog zaštićenog prostora, edukatori Nacionalnog parka orgnizovali su likovno-edukativne radionice na temu  “Upoznaj Durmitor”. Za posjetioce je omogućeno besplatna vožnja  kajaka i drvenih čamaca po Crnom jezeru. Besplatno su iznajmljivani bicikli i prevoz turističkim vozićem. Organizatori su preporučili pješačenje edukativnom stazom oko Crnog jezera, stazu “Vodenice na Mlinskom potoku” i stazu “U zagrljaju šume i tri jezera”.

Nacionalni park “Durmitor” osnovan je 1952. godine. Zbog svojih prirodnih rijetkosti, očuvane flore i f aune, ambijentalnih i kulturno-istorijskih vrijednosti, UNESCO je 06. Septembrea 1980. godine  donio odluku o upisu NP “Durmitor” u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine. Rijeka Tara je 1977. godine uvrštena u Listu rezervata biosphere za očuvanje i istraživanje ekosistema u okviru UNESCO programa “Čovjek i biosfera”(M&B).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR