14 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

03.10.

18° / 14°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joković: Ministarstvo će svim farmerima nadoknaditi gubitke u visini vrijednosti uginulih grla; Đaković: Netačno je da bi se neko mogao zaraziti od konzumacije sira

Društvo

Comments 8

Joković: Ministarstvo će svim farmerima nadoknaditi gubitke u visini vrijednosti uginulih grla; Đaković: Netačno je da bi se neko mogao zaraziti od konzumacije sira

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković sazvao je konferenciju zbog "Q" groznice koja je ovih dana aktuelna u medijima, a zarazila je više grla goveda.

Kako Joković upućuje, "Q" groznica pojavila se 2017., a ove godine je u porastu pa je zbog toga u Ministarstvu formiran stručni tim kako bi se preduzele rigorozne mjere.

"Mi smo 17.08.2024. uputili uputstvo proizvođačima kako treba postupati, a morali smo ukloniti i određeni dio grla sa farmi, pa je tako uklonjeno 59 grla. Grla se negdje moraju skloniti i postoje preporuke gdje i kako, jer zakopavanje tih grla sprovodi lokalna samouprava. Ministarstvo te nadležnosti nema, osim da uputi preporuke", objašnjava Joković.

Kako kaže Joković, ministarstvo je dodatno intervenisalo zbog svih problema koji su se pojavili.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa farmerima, svi će dobiti onoliko kolika je vrijednost grla, mi ćemo to nadoknaditi", obećava Joković.

Kako dodaje, lajičke informacije dovode do zbunjivanja javnosti pa upućuje da ne postoji vakcina ili lijek kojom se groznica može istrijebiti, ali se može kontrolisati.

Joković je kazao da su za postrojenje za uništavanje  proizvoda životinjskog porijekla dobili kredit oko 15 miliona eura od Svjetske banke. 

"Dobili smo parcelu u Nikšićiu i tehničko urbanističke uslove", rekao je on.

To je, navodi on, postrojenje koje uginulu životinju pretvara u mineralnu sirovinu uz oslobađanje energije. 

"Ali je zbog ekoloških aktivista propao pokušaj da se to postrojenje izgradi u Mojkovcu. Sada je odluka da se gradi u NK i ubrzo će biti tender za izradu projekta. Sada vidimo koliko je bolje da imamo to postrojenje i da shvate da je to naša obaveza prema EU", poručuje Joković.

O snimcima uginulih životinja pored puta, Joković tvrdi da nije tačno da su fotografije povezane sa ovim slučajem.

Na pitanje da li se nesmetano proizvodi sir, odgovorio je Vladimir Đaković iz Ministarstva zdravlja, koji je ukazao da ispitani uzorci ne prepoznaju bolest koja bi mogla da uzrokuje infekciju.

"Vijest koja se pojavila da se neko može zaraziti od konzumacije sira je netačna, potrebno je da slušate informacije struke. Mikroorganizmi koji se prate ne pokazuju da je ta groznica u hrani i da se neko može zaraziti. Mi trenutno imamo malo zapošljenog veterinarskog osoblja, nažalost, ali trebalo bi sa raspoloživim resursima da krenemo u edukaciju proizvođača", kaže Đaković.

Sunčica Boljević kaže da je bolest identifikovana u osam gazdinstava, a dodaje da će vjerovatno biti još slučaejva te da niko ne može da predvidi koliko.

"Određeni tim ljudi je na terenu i ispituju zdravlje ljudi", zaključuje Boljević.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Joko , a da ti prodas tu tvoju fotelju ,nesretni farmer bi za te pare mogo kupit bar dvije krave ?

Katunjanin

Jokova nadaleko cuvena parola ; "Crknite - puknite " - farmerima ce sva steta biti nadoknadjena , ali od nasih para Joko ! A postoji Joko vakcina , a to su izbori .Mene se cini da ti je fotelja od kravlje koze pa je i tebe drmnula ta groznica i ne samo tebe , cijelu vladu treba vakcinisat

jovan j.

Jokoviću, neće Ministarstvo da namiri i isplati. Platiće osiromašeni građani a vi primati punu platu.