17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DFC: Desničarski ekstremisti u regionalnim kampanjama

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

DFC: Desničarski ekstremisti u regionalnim kampanjama

Autor: Antena M

  • Viber

U nedjelju 7. septembra grupa građana organizovala je blokadu graničnog prelaza Crne Gore sa Albanijom Božaj s ciljem pružanja podrške Srbima na Kosovu. Među okupljenima koji su nosili transparent „Kad se vojska na Kosovo vrati“ su bili predstavnici vojnih veterana iz ratova 1991 – 2001. godine, pripadnici 7. bataljona vojne policije Vojske Jugoslavije i članovi pravoslavnog bratstva Zavjetnici Tvrdoš Nikšić. Ova aktivnost se može tumačiti kao nastavak kampanje iz avgusta 2023. godine kada su se desili sukobi na Kosovu, a u više gradova u Crnoj Gori, Srbiji , ali i Rusiji osvanuli grafiti sa tim sloganom. Ista matrica djelovanja uočena je i nakon oružanog napada na sjeveru Kosova u septembru 2023. godine kada je u određenim nacionalističkim krugovima u Crnoj Gori kreiran narativ da su napadači heroji i žrtve, navodi u analizi Digitalnog forenzičkog centra. 

Blokada grupe građana na graničnom prelazu Božaj 09. septembra 2024. godine

7.bataljon VP je formiran 1999. godine kao jedinica za  specijalne namjene pri korpusu 2. Armije. Služila je tadašnjim vlastima u Beogradu, odnosno Miloševićevom režimu za hibridno djelovanje na teritoriji Crne Gore i izazivanje incidenata, provokacija i sukoba. 

Grafit „Kad se vojska na Kosovo vrati“ u Nikšiću

Zavjetnici Tvrdoš Nikšić je organizacija koja zastupa antizapadne i proruske vrijednosti, sa vidljivim elementima religijskog i nacionalnog konzervativizma. Ta organizacija svoju misiju opisuje kao patriotsku i humanitarnu, dok djeluje sa ikonografijom karakterističnom za desničarske grupacije. Članovi ne skrivaju da su pobornici ideologije četničkog pokreta i da podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu. Oni ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid i da je Crna Gora suverena država. 

Negiranje genocida u Srebrenici na protestu ispred RTCG u organizaciji pravoslavnih bratstava

DFC je ranije u svojim analizama  ukazivao na propagandne kampanje i djelovanje ruskih i srpskih proksija tokom važnih društveno-političkih događaja. Osim zbivanja na crnogorskoj političkoj sceni i regionalna dešavanja često su okidač za aktiviranje i djelovanje krajnje desničarskih organizacija i pojedinaca. Na taj način u turbulentnom periodu za cijeli region Zapadnog Balkana, krajnje desničarske organizacije dodatno manipulišu i podgrijavaju atmosferu u cilju radikalizacije i moblizacije crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi. 

Crna Gora u kontekstu regionalne bezbjednosti, predstavlja plodno tlo za hibridno djelovanje. Pasivnost institucija i donosioca odluka na djelovanja proksi aktera u Crnoj Gori ukazuju na to da se vlast u Crnoj Gori sistemski ne bave pitanjem stranog uticaja. Naprotiv, sa najviših adresa u državi je u proteklom periodu često ignorisan ili relativizovan problem stranog malignog uticaja, navodi se u analizi DFC. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR