17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

18° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zero Waste Montenegro: Čišćenje crnogorskih obala počinje 14. septembra

Izvor: Antena M, arhiva

Društvo

Comments 2

Zero Waste Montenegro: Čišćenje crnogorskih obala počinje 14. septembra

Autor: Antena M

  • Viber

Akcije čišćenja u brojnim crnogorskim opštinama, povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, počinju 14. i trajaće do 22. septembra, saopšteno je iz NVO “Zero Waste Montenegro”.

Prvog dana čistiće se u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Budvi i Rožajama, a narednih dana i u drugim opštinama.

“Pozivamo građanke i građane da se pridruže akcijama, a sve neophodne informacije o mjestima gdje se organizuju i u kom vremenu, mogu da nađu na društvenim mrežama FB na @Cleanup Montenegro i IG na @zero.waste.montenegro, kao i informisanjem putem emaila [email protected]. Akcije, koje se organizuju u okviru Međunarodnog dana čišćenja obala, su najznačajniji globalni volonterski poduhvat koji ima za cilj smanjenje zagađenja mora i voda. Tada ćemo se fokusirati na smanjenje otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu. Ona nanosi nepopravljivu štetu morskim i riječnim ekosistemima, ugrožavajući hiljade ptica i morskih životinja. Osim toga, plastika negativno utiče i na zdravlje ljudi”, kazali su u saopštenju.

Nakon akcije čišćenja uslijediće tzv. revizija otpada.

“Cilj je rješavanje korijena problema zagađenja plastikom, a ne fokusiranje na posljedice. Prikupićemo podatke o otpadu, tj. kojim brendovima pripadaju (koristeći Break Free from Plastic metodologiju). Nakon identifikacije kompanija čiji smo otpad najčešće nalazili, kontaktiraćemo ih i pozvati da smanje plasiranje jednokratne ambalaže i redizajniraju je kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu”, dodaju iz NVO “Zero Waste Montenegro”.

Njihov cilj je, kažu, da promovišu ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenu pažnju kompanijama, kako javnim tako i privatnim, na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada.

“Zato je izuzetno važno da svi damo doprinos! Upotrebom višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i staklene flaše, smanjujemo otpad i šaljemo poruku da postoje održiviji načini života koje možemo podržati i da zahvaljujući njima doprinosimo očuvanju prirode”, ističu u saopštenju.

Javnost će o rezultatima akcija čišćenja biti obaviještena na konferenciji za medije koja će biti održana 9. oktobra u Evropskoj kući.

“Cleanup Montenegro 2024 dio je šireg projekta “Za čistu Crnu Goru” (fr. PUMP) finansiranog od strane francuskog Ministarstva Evrope i inostranih poslova kroz koji će u toku septembra i oktobra biti organizovane i edukativne radionice za djecu i mlade na kojima ćemo ih učiti kako da odgovorno upravljaju otpadom i kakve su Zero Waste prakse”, zaključuju u saopštenju.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Postoje tzv. verme kamere, koje reaguju na toplotu tijela, napajaju se solarno, tako da se mogu postaviti na svakom mjestu.Mediji posebno lokalni bi trebali preuzeti brigu na dnevnom nivou, pišući o slučajevima nekorektnog bacanja smeća, po mogućnosti imenom i prezimenom, nećemo li se dozvati pameti

Javor

Neka, sa srećom. Radujem se. No neće biti dovoljno samo čišćenje, ako se ništa ne preduzme na daljoj brizi i kontroli, ko to baca i zašto, smeće gdje stigne? Postavljanje kamera, bez upozorenja da je tamo kamera, otkrivati nekulturne pojedince - vandale i debelo kažnjavati.