24 °

max 24 ° / min 11 °

Utorak

17.09.

24° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 16°

Četvrtak

19.09.

19° / 15°

Petak

20.09.

23° / 14°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 16°

Ponedjeljak

23.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena kontrola softvera za provjeru podataka sa popisa

Društvo

Comments 2

Završena kontrola softvera za provjeru podataka sa popisa

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Kompanija „Secnora Ou“ iz Estonije završila je kontrolu softvera kojim će građani provjeravati svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristima prikupljenim tokom procesa popisa stanovništva, rečeno Pobjedi iz Uprave za statistiku.

Njihova obaveza bila je da najkasnije do 9. septembra završe upoređivanje osnovnog softvera za provjeru podataka sa popisa u odnosu na predviđenu specifikaciju.

- Nalazi revizije su stigli i u narednih nekoliko dana biće definisane ostale aktivnosti i rokovi za njihovo izvršenje – precizirali su iz Monstata.

Kako su pojasnili, danas će razmotriti nalaze revizije i predočiti ih kompaniji „Codepixel“ koja je bila zadužena za osnovni softver. Zatim će biti definisani rokovi za završetak revidirane verzije programskog rješenja za provjeru rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Na kraju, biće definisani i ostali termini koji se odnose na samu provjeru podataka, ali i na njihovo objavljivanje.

PROVJERA


Kompanija „Secnora Ou“ izabrana je na drugom tenderu, raspisanom 7. avgusta kojim se tražila kompanija iz Evropske unije. Cilj tendera je bilo kreiranje softvera kojim se provjerava valjanost programskog rješenja za kontrolu podataka koji su dati prilkom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova sprovedenog od 3. do 28. decembra 2023. godine. Ova IT firma ima sjedište u estonskoj Haslavi, a ranije je već uspješno radila na projektima u Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj. U njenom upravnom odboru je Marily Jahhu Raveendradasan, dok je za softversko rješenje odgovoran Rajvarnan Raveendradasan. „Secnora Ou“ će za svoj dio angažmana biti plaćena 29.038,79 eura sa PDV-om (23.999 eura bez PDV-a), što bi trebalo da joj bude uplaćeno do 8. oktobra.

Podgorička kompanija „Codepixel“, čiji su suvlasnici Nenad Pejović i Mihailo Raspopović, potpisala je 23. jula ugovor sa Monstatom o izradi softvera koji će građanima omogućiti pristup vlastitim podacima o etničko-kulturološkim karakteristikama sa prošlogodišnjeg popisa. Oni su izabrani na četvrtom tenderu kao jedina kompanija koja je dostavila kompletnu traženu dokumentaciju. Za svoj rad biće im isplaćena finansijska nadoknada od 24.000 eura bez PDV-a (29.040 sa PDV-om). Softverom će se kontrolisati pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, zatim vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

- Softver za kontrolu unijetih podataka popisa stanovništva je završen i isporučen u zakonski definisanom roku, koji je bio 16. avgusta ove godine – potvrđeno je Pobjedi iz Uprave za statistiku.

Iz kompanije „Codepixel“ za taj list su kazali da „imaju obavezu da softver, njegovo testiranje i kontrolu u prvih 12 mjeseci korišćenja izvode u skladu sa važećim zakonskim propisima, normativima i standardima za ovu vrstu posla“. Posebno su istakli zaštitu privatnosti, kako prikupljenih podataka, tako i onih koji će željeti da koriste budući softver.

- Uz to, svi podaci, informacije i dokumentacija do kojih bi došli pri izvršenju posla predstavljaju poslovnu tajnu, te se kao takvi čuvaju i obezbjeđuju. Pristup podacima imaće samo zaposleni Uprave u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike - pojasnili su ranije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bosnjak

@Toni Ne vjerujem da ce se popisati toliko Ukrajinaca i Rusa mozda 8.000-9.000

Toni

Kina i Indija popisani za mesec dana... A Crna gora 2godine... Kao da je to uopšte važno,ionako na 630000 stanovnika imamo novih 70-80000 Ukrajinaca i Rusa... ŠTA NAM TO GOVORI? GDE SU LJUDI?POBEGLI U Beograd. U Bugarskoj svako ko je potrazio pasoš u zadnjih 20godina je dobio državljanstvo.