21 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakšić Stojanović sa delegacijom UNICEF-a: Reforma obrazovnog sistema od suštinskog značaja za napredak CG

Izvor: MPNI

Društvo

Comments 0

Jakšić Stojanović sa delegacijom UNICEF-a: Reforma obrazovnog sistema od suštinskog značaja za napredak CG

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić- Stojanović, razgovarala je sa visokom delegacijom UNICEF-a, koju je predvodio gospodin Mikel Servadei, novi šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, saopšteno je medijima iz tog resora.

Kako navode sastanku su prisutvovale i Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva, i Jelena Perović, koordinatorka za komunikacije UNICEF-a.

Jakšić-Stojanović je, piše u saopštenju, izrazila zahvalnost na dosadašnjoj saradnji sa UNICEF-om, naročito u oblastima inkluzivnog obrazovanja i zaštite djece, te je istakla važnost zajedničkog rada u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja za sve učenike.

Ona je naglasila spremnost Ministarstva da aktivno realizuje inicijative koje promovišu prava djeteta, s posebnim akcentom na djecu iz najranjivijih grupa.

"Sastanak je bio prilika za potvrdu zajedničke posvećenosti ka unapređenju sistema obrazovanja i dječje zaštite u Crnoj Gori, a postignuta je saglasnost o prioritetima dodatno je ojačala osnovu za buduću saradnju", kazali su iz MPNI.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikele Servadei, saglasio se sa ministarkom da je razvoj nove Strategije reforme sistema obrazovanja za period 2025-2035, u konsultaciji sa svim zainteresovanima, a posebno nastavnicima, učenicima i roditeljima, ključni prioritet.

On je istakao da je reforma obrazovnog sistema od suštinskog značaja za napredak Crne Gore ka članstvu u EU, jer će uveliko doprinijeti obezbjeđivanju jednakih prava i mogućnosti svoj djeci, a posebno onoj koja žive u siromaštvu, djeci sa smetnjama u razvoju, romskoj i djeci iz drugih manjina.

"Reforma sistema obrazovanja je neophodna u digitalnom dobu. Svoj djeci i mladima treba da pružimo podršku da razvijaju životne vještine, a to podrazumijeva socio-emocionalno učenje, digitalnu pismenost izvan društvenih mreža, usmjeravanje pri izboru budućeg zanimanja i obrazovanje o klimatskim promjenama. UNICEF će, zajedno s EU, ubrzati napore kako bi podržao Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da postigne ovaj bitan cilj", poručio je Servadei.

Šef predstavništva UNICEF-a je čestitao ministarki na poboljšanju školske infrastrukture i na povećanju broja medijatora za djecu iz manjinskih grupa. Servadei je saglasan s ministarkom da je za rješavanje problema transporta najugroženije djece neophodno dugoročno, sistemsko rješenje koje zahtijeva adekvatne investicije iz lokalnih i nacionalnog budžeta u budućnosti.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija se zahvaljuje UNICEF-u na produktivnom dijalogu i kontinuiranoj podršci u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, koji imaju za cilj dobrobit svakog djeteta u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR