22 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

04.10.

22° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta kažu građani o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima?

Izvor: Media Biro

Društvo

Comments 4

Šta kažu građani o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima?

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Uvedimo red, ne nove zabrane. Zamijenite pristup problem, a ne teze i zakone. Ograničenja nijesu rješenja. Ove i broje druge poruke šalje Udruženje ugostitelja Podgorice putem svojim društvenih mreža, a povodom najave izmjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je trenutno na Radnoj grupi u Ministarstvu zdravlja.

Kako je u razgovoru za Portal Analitika rekao predsjednik ovog Udruženja, Momo Sladaković nijesu bili informisani ni kada je resorno Ministarstvo krenulo u izmjene ovog zakona, a ni dan danas ne znaju dokle se stiglo sa izmjenama i hoće li ih pozvati na razgovor.

“Mi posljednjih nekoliko mjeseci zovemo na taj razgovor, jer, prema onome što smo čuli iz Privredne komore Crne Gore i iz medija, plan je da se uvedu drakonske zabrane. Jako smo zabrinuti zbog predloga o potencijalnoj zabrani korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, pa čak i u baštama, za koje smo uredno dobili dozvole. Još nas više brine to što nas niko ne zove na razgovor, a siguran sam da su svi u Vladi svjesni važnosti ugostiteljskog sektora koji puni budžet”, kazao je Sladaković.

Sladaković, s druge strane, navodi da je pokretanje ove teme u javnosti ipak dovelo do reakcije onih kojih se najviše i tiče, a to su njihovi gosti.

Kaže da se na društvenim mrežama mogu vidjeti komentari onih koji su protiv rigoroznih mjera, ali i onih koji ih podržavaju.

“Ipak, barem ono što mogu primijetiti i u direktnom razgovoru sa gostima, veliki broj je i onih koji su za to da se postojeći zakon samo do slova ispoštuje, i da i pušači i nepušači ne budu uskraćeni za svoje vrijeme u našim objektima, onako kako su dosad navikli. To i mi želimo i pozivamo nadležne da zajednički učinimo da se postojeći zakon stvarno primjenjuje”, objasnio je Sladaković.

A šta kažu građani? Ovo su samo neki od komentara koje smo izdvojili sa društvenih mreža Udruženja ugostitelja Podgorice.

“Ugostitelji su potpuno u pravu. Ništa se neće postići, osim što će njima opasti promet. Nije problem zakon nego njegova primjena. S obzirom koliko vremena provodimo po lokalima, a koliko ljudi puši, računajte ozbiljan problem s količinom pazara koju će imati. I niko ne pominje diskriminaciju pušača. Da, baš su nam glavni problem cigari po kafićima”, jedan je od komentara.

Prema istraživanju više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima
Pojedini smatraju da nove zabrane neće dovesti do smanjenja broja pušača.

“Ja mislim, da nove zabrane neće dovesti do smanjenja broja pušača, nego smanjenja prometa ugostitelja. Ugostitelji i hotelijeri treba da se bune i zbog povećanja PDV-a na 21% sa 7% “, smatra jedan od korisnika.

Pojedini su, ipak, za radikalne mjere.

„Treba zabraniti pušenje i u automobilu. Korišćenje telefona, pušenje, vezanje pojasa obavezno. To su najvažnije mjere. U zatvorenom prostoru zabraniti sve, pa i te bezdimne, jer se osjeća njihov miris“, smatra ovaj pratilac.

„Zabranili su nam cigarete, najbolje nam sad još zabranite i bezdimne, kad smo konačno prešli na njih jer su nam bolje. Ne znaju ni oni šta hoće, a mi uvijek prvi na udaru“, jedno je od mišljenja.

Jedan od komentatora predlaže rješenje.

“Treba odvojiti prostorije ili djelove bašti gdje se može pušiti, a gdje ne može, pa da i jedni i drugi mogu sjedjeti. Naravno, da nepušačima smeta dim, a pušače nije briga za nepušače što ugrožavaju tuđe zdravlje. Ima mnogo njih koji neće sjedeti ni u bašti, ni u lokalu, gdje treba da se guše u dimu. Onaj koji nema uslova da odvoji djelove kafića za pušače i nepušače, on neka i ne drži lokal, jer tako diskriminiše goste koji ne puše”.

“Valjalo bi i goste priupitati ponešto, ili smo tu samo da bi imalo ponešto da nam se zabrani. Ne podržavam nikakva nova ograničenja. Cigarete se legalno prodaju i država od toga zarađuje”, jedan je u nizu komentara na društvenim mrežama.

Podsjetimo, na posljedice izmjena ovog Zakona ukazala je, u maju ove godine, i Privredna komore Crne Gore iz koje je saopšteno da bi izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori. Prema istraživanju više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Pušiću dok crknem

A sto su se pomamili ovi nepušači, cjepidlake i tezine da pametuju. A śjedi, zapali i popij pivo, da vidis uzivancije i apsolutno ti niko i nista ne smeta.

Mile

Ima ki ko da brine za nepusace oni treba da trpe da ih drugi truju. Zabraniti pusenje na svim javnim mestima poseb o u kaficima i restoranima

herzeg

Pušaci su jako škrti, i samo o sebi misle. Ja npr cjelu zimu kao golub pod strehom(bašte kafića) trpim one kancerogene grijalice u glavu, ljeti ventilatore , da bi sa drugom popio piće, jer je pušač? Pušači na zapadu, izadju ispale cigar brzinski(do pola), i vrate se ? A ne CG gospoda mora da jedan na drugi dimi? I onda vidim kako lijepe, čiste i mirisne lokale propuštam, a istu cjenu plaćam piće.pusač ako ne može dimit, neće sa tobom na piće? Ma hajde? Škrtovi