Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZWMNE: Akcija čišćenja u brojnim crnogorskim opštinama

Izvor: arhiva

Društvo

Comments 0

ZWMNE: Akcija čišćenja u brojnim crnogorskim opštinama

Autor: Antena M

  • Viber

Akcije čišćenja u brojnim crnogorskim opštinama, povodom Međunarodnog dana čišćenja obala se održava svake treće subote u septembru, tj. 21.9.2024. godine.

Čistiće se u Nikšiću, Herceg Novom, Budvi, Rožajama i na Žabljaku. Iz Zero waste organizacije pozivaju građanke i građane da se pridruže akcijama.

Kako je za naredne dane najavljeno kišovito vrijeme mole da se o mjestima i terminima u kojima će biti organizovane akcije, informišemo na društvenim mrežama FB na @Cleanup Montenegro i IG na @zero.waste.montenegro, kao i putem emaila [email protected].

Akcije, koje se organizuju u okviru Međunarodnog dana čišćenja obala su najznačajniji globalni volonterski poduhvat koji, kako navode,  ima za cilj smanjenje zagađenja mora i voda.

- Tada ćemo se fokusirati na smanjenje otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu. Ona nanosi nepopravljivu štetu morskim i riječnim ekosistemima, ugrožavajući hiljade ptica i morskih životinja. Osim toga, plastika negativno utiče i na zdravlje ljudi - navodi se u saopštenju za medije.

Nakon akcije čišćenja, dodaju, uslijediće tzv. revizija otpada. Cilj je, ističu, rješavanje korijena problema zagađenja plastikom, a ne fokusiranje na posljedice. Prikupićemo podatke o otpadu, tj. kojim brendovima pripadaju (koristeći Break Free from Plastic metodologiju). Nakon identifikacije kompanija čiji smo otpad najčešće nalazili, kontaktiraćemo ih i pozvati da smanje plasiranje jednokratne ambalaže i redizajniraju je kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu.

Naš cilj je da promovišemo ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenemo pažnju kompanijama, kako javnim tako i privatnim, na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada - kažu iz Zero waste organizacije.

Zato je, napominju, izuzetno važno da svi damo doprinos i upotrebom višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i staklene flaše, smanjujemo otpad jer na taj način šaljemo poruku da postoje održiviji načini života koje možemo podržati i da zahvaljujući njima doprinosimo očuvanju prirode.

Javnost će o rezultatima akcija čišćenja biti obaviještena na konferenciji za medije koja će biti održana 9. oktobra u Evropskoj kući, o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti - navode iz organizacije.

Cleanup Montenegro 2024 dio je šireg projekta “Za čistu Crnu Goru” (fr. PUMP) finansiranog od strane Francuskog ministarstva Evrope i inostranih poslova kroz koji će u toku septembra i oktobra biti organizovane i edukativne radionice za djecu i mlade na kojima ćemo ih učiti kako da odgovorno upravljaju otpadom i kakve su Zero Waste prakse zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR