13 °

max 21 ° / min 13 °

Subota

05.10.

21° / 13°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

20° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kreativne aktivnosti, podržavajuće okruženje i sistematsko praćenje napretka ključni za prepoznavanje talenata kod djece u vrtićima

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Kreativne aktivnosti, podržavajuće okruženje i sistematsko praćenje napretka ključni za prepoznavanje talenata kod djece u vrtićima

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

U prepoznavanju talenata kod djece ključne su kreativne aktivnosti, podržavajuće okruženje i sistematsko praćenje, kazala je psihološkinja u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) „Đina Vrbica“, Belma Muratović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da u JPU “Đina Vrbica”, kroz osmišljene aktivnosti i svečanosti, prepoznaju različite talente kod djece.

„Ove aktivnosti, koje uključuju kreativne radionice, sportske igre, muzičke i plesne priredbe, pružaju nam dragocjeni uvid u njihove individualne sklonosti i sposobnosti. U likovnim radionicama, djeca koja pokazuju izuzetan smisao za boje, oblike često se ističu svojim crtežima i radovima. Tokom muzičkih aktivnosti i priredbi, djeca koja pokazuju osjećaj za ritam i melodiju često se ističu kroz pjevanje i ples. Ove aktivnosti omogućavaju prepoznavanje djece koja posjeduju potencijal za dalje razvijanje muzičkih vještina“, navela je Muratović.

Ukazala je i da sportske igre i fizičke aktivnosti pružaju uvid u motoričke vještine djece, ističući da se kod mališana koji pokazuju izuzetnu koordinaciju, brzinu i snagu, kao i timski duh za različite sportove, prepoznaje potencijal za dalje razvijanje talenata, rekla je Muratović.

Istakla je da djecu posebno inspirišu aktivnosti koje im pružaju slobodu izražavanja i mogućnost da istražuju svoje interese.

Djeca su motivisana kada imaju priliku da aktivno učestvuju u učenju kroz igru i praktične projekte. Ove aktivnosti omogućavaju im da istražuju, postavljaju pitanja i pronalaze rješenja na kreativan način. Podsticajno i podržavajuće okruženje, gdje se djeca osjećaju sigurno da izraze svoje ideje i talente, igra ključnu ulogu u njihovoj motivaciji. Pohvale, priznanja i pozitivna povratna informacija značajno doprinose njihovom samopouzdanju i daljoj motivaciji za učenje“, kazala je Muratović.

Kazala je da je kroz ove aktivnosti i svečanosti, cilj JPU ne samo da prepozna talente kod djece, već i da ih podstaknu da dalje razvijaju svoje vještine, pružajući im podršku i resurse potrebne za njihov rast i napredak, uprkos brojnim izazovima sa kojima se susrijeće Ustanova tokom godine.

Odgovarajući na pitanje kako prate i ocjenjuju realizaciju obrazovih programa, Muratović je kazala da kreiraju portfolije za svako dijete koji sadrže njihove radove, fotografije, bilješke o napretku i zapažanja vaspitača. Portfoliji pružaju detaljan pregled razvoja djeteta tokom vremena.

„Vaspitači redovno posmatraju djecu tokom aktivnosti i bilježe zapažanja o njihovom učešću, interakcijama i postignućima. Opservacije se dokumentuju i koriste za prilagođavanje programa individualnim potrebama djece“, navela je Muratović.

Pojasnila je da u JPU „Đina Vrbica“ koriste kvalitativne metode, kao što su intervjui sa vaspitačima i analize sadržaja, kako bi procijenili uspješnost programa u postizanju postavljenih ciljeva, zatim kvantitativne metode primjenom anketnih upitnika, kao i prikupljanjem povratnih informacija od roditelja i djece.

„Šaljemo anketne upitnike roditeljima kako bismo dobili povratne informacije o njihovom zadovoljstvu programima, opažanjima o napretku njihovog djeteta i prijedlozima za poboljšanje. Anketni upitnici su anonimni kako bi se osiguralo iskreno iznošenje mišljenja. Takođe, organizujemo redovne individualne razgovore sa roditeljima na kojima diskutujemo o napretku djeteta, zajedničkim ciljevima i strategijama za podršku razvoju djeteta“, rekla je Muratović.

Kazala je da kroz razgovore prilagođene uzrastu, dobijaju direktne povratne informacije od djece o njihovim interesovanjima, preferencijama i osjećanjima u vezi sa aktivnostima.

„Korišćenje slikovnih kartica ili drugih vizuelnih pomagala može pomoći djeci da bolje izraze svoja mišljenja, kao i kroz dječije crteže”, navela je Muratović.

Istakla je da na osnovu prikupljenih podataka i povratnih informacija, redovno revidiraju i unapređuju aktivnosti vaspitno obrazovnog rada.

Svi prikupljeni podaci se sistematski analiziraju kako bi se identifikovale jake strane programa i aktivnosti koje zahtijevaju poboljšanje. Takođe, redovno organizujemo sastanke, kao i kontinuirane obuke i edukacije za vaspitače kako bi bili osposobljeni za primjenu najnovijih pristupa i metoda u radu sa djecom“, kazala je Muratović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR