20 °

max 20 ° / min 14 °

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

16° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Predstavnici CDPR đacima pričali o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda

Društvo

Comments 0

Žabljak: Predstavnici CDPR đacima pričali o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je žabljačke škole, osnovnu školu „Dušan Obradović” i Srednju mješovitu školu „17. Septembar”.

Posjeta je iskorištena da se nakon susreta sa direktorima škola, srednje Milojkom Stijepović i osnovne Željkom Miljićem, razgovara sa polumaturantima i gimnazijalcima, o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu. Istom prilikom predstavljen je Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Na predavanjima koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, naglašeno je kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima, koliko štetno i nepovoljno pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.

“Naše posjete, ove prirode, spadaju u stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje obavezno početkom školske godine posjećujumo vaspitnoobrazovne ustanove po Crnoj Gori. Tako i ova posjeta žabljačkim školama, kako bi ukazali učenicima na svu štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda po njihovo zdravlje.

Kod nas nažalost već u osnovnoj školi počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. Svi odlično znamo da je i po prvom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prije dvadeset godina, kao i sadašnjim od prije pet godina pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama. Ali ko to poštuje?

Na predavanjima je takođe naglašeno da je istovremen i uticaj konzumiranja duvanskih proizvoda na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi već dobro znaju, kako mladi, tako i odrasli, ali nažalost, to ne poštuju ni jedni ni drugi. Pored datih uputstava učenicima, kao i onog osnovnog da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem, iz svih ovom prilikom navedenih razloga, preporučujemo i apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti.

Ukoliko su već probali i eventualno postali pušači dat im je savjet da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje”, kazao je u saopštenju Žarković i primijetio da mu je zapalo za oko da u žabljačkim školama konstantno opada broj učenika te da je u njima ka oi u Njegovuđi ima nepuno trista đaka, mnogo manje nego  u ne tako davnom vremenu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR