14 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žugić: Investicijama za demografski oporavak Žabljaka

Izvor: Antena M

Društvo

Tag Gallery
Comments 4

Žugić: Investicijama za demografski oporavak Žabljaka

Izvor: Obrad Pješivac

Autor: Antena M

  • Viber

Sa svečane sjednice SO Žabljak, upriličene povodom 81. godine oslobođenja u drugom svjetskom ratu, danas, na Dan Opštine Žabljak, predsjednik SO Ivan Popović i prvi čovjek grada Radoš Žugić, svojim sugrađanima čestitali su praznik i prisutnima u sali Centra za kulturu poželjeli dobrodošlicu.

Popović je pozdravio prisutne goste, potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku sa saradnicom, zatim Ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, državne sekretare u Vladi Crne Gore, predstavnike Zajednice Opština Crne Gora ambasadora Srbije u Crnoj Gori, predsjednike Opština i Skupština opština crnogorskih gradova, ranije predsjednike sa Žabljaka, goste iz pobratimskih opština, Vrnjačke Banje, Istočnog Sarajeva, Gacka, Čačka, Vrbasa, Delnica i kineske provincije Sičuan, Udruženja Durmitoraca iz Beograda te predstavnike SPC humanitarnih i drugih organizacija.

“Podsjećanja radi, pored krsne slave naše opštine, Svetog Preobraženja, Dan opštine  je takođe poseban dan za naš Žabljak jer su naši preci prije tačno 81. godinu oslobodili Žabljak od fašističkog terora i ostavili nam u amanet da čuvamo slobodu budućim generacijama. Nikad ne smijemo zaboraviti smjelost i istinski patriotizam heroja koji su živote položili za slobodu našeg grada i naše zemlje. Žabljačani su oduvijek znali kako se za slobodu živi i kako se sloboda osvaja. Učinićemo sve kako bi bili dostojni potomci našim precima. Dan Opštine okuplja sve nas da volimo Žabljak, njegova sela, jezera, rijeke, izvore, vrhove, ulice, njegovu slavnu prošlost i očekivano ljepšu budućnost.

Današnja sjednica je i prilika za analizu dosadašnjih dostignuća, posebno mogu istaći da Žabljak zauzima značajno mjesto na svjetskoj turističkoj mapi, sve više gostiju dolazi u našu opštinu, jer kako kažu gostima treba rasturiti brige a stvoriti zabavu, ako se o ovome bude vodilo računa u našem Žabljaku će biti sve više posjetilaca. U skladu sa tim sadašnje rukovodstvo opštine Žabljak svjesno pored turističkog karaktera razvija i druge sadržaje kako bi se privukli posjetioci svih uzrasta i kategorija a sve u cilju opravdanja epiteta turističkog centra. Međutim, ja sam najponosniji na činjenicu da je naše mjesto otvoreno za sve koji žele da u njemu žive i stvaraju”, kazao je Popović prezentirajući prisutnima investicione i druge aktivnosti u opštini u proteklom periodu.

Predsjednik Opštine Radoš Žugić kazao je da je od prethodnog dana opštine do današnjeg dana, Žabljak  bio veliko gradilište i radilište  sa pravom “možemo konstatovati da smo ponosni na učinak i postignuite rezultate koje smo domaćinskim i pregalačkim radom stvarali u prethodnih godinu dana”.

On se zahvalio Vladi Crne Gore na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem koja je, kako je kazao, prepoznala kvalitet i spremnost projektne dokumentacije koju je Opština Žabljak kontinuirano spremala i zahvaljujući kojoj smo povukli značajna finansijska sredstva iz državnog budžeta. Zahvalio se i direktorima lokalnih preduzeća i svim pojedincima koji su u godini za nama bili plodotvoran i konstuktivan sagovornik, a sve u cilju postizanja rezultata i dostizanja zacrtanih ciljeva.

“Zahvaljujući kapitalnom budžetu Opštine Žabljak i budžetu države Crne Gore intenzivno smo radili na izgradnji infrastrukture dostojne turističkog centra na sjeveru Crne Gore. Među prvim projektima koje smo realizovali u ovoj godini nalazi se adaptacija i modernizacija ulice Svetog Save do Vlajkove okuke do zgrade Pljevaljska, ukupna vrijednost radova 105.000 eura. 400.000 eura iz lokalnog budzeta opštine Žabljak uloženo je u opravku postojeće i izgradnju nove putne infrastrukture na seoskom području. Prepoznajući značaj dobre putne infrastrukture kandidovali smo dva projekta ka budžetu države Crne Gore oba smo uspješno realizovali.

Na području Šaranaca asfaltirali smo preko četiri kilometra puta od sela Krš do zaseoka Vis, nadomak šaranskog Paleža i za ovaj posao smo obezbijedili preko 300 000 evra. Jedno od najljepših izletišta u neposrednoj blizini grada, Macanska poljana, nakon godina sitnih opravki na putnom pravcu, konačno je dobilo nove lice. Preko tri kilometra asfaltnog zastora ugrađeno je na lokalitetu Macanska poljana i preko sela Pitomina. Za ovaj posao obezbijeđena su sredstva od Uprave za kapitalne prijekte, u iznosu od 400. 000 eura.

Zahvaljujući pravovremenoj pripremi nedostajuće dokumentacije, stvorili smo uslove da država Crna Gora raspiše tender za asfaltiranje šest kilometara puta od sela Tepca do Radovan Luke. Na ovaj način zaokružen je dvogodišnji ciklus ulaganja u ovaj dio naše Opštine. Vrijednost radova je preko milion eura, a sredstva su obezbijeđena iz budzeta države.

Kada je putna infrastruktura u pitanju, svakako najveći poduhvat predstavlja adaptacija i modernizacija glavne gradske saobraćajnice. Naša glavna saobraćajnica dobila je novo lice. Dva i po kilometra asfaltnog zastora, modernizovani trotoari popločani behaton kockama, kao i nova vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija učinili su da centar Žabljaka ove godine izgleda moderno, onako kako izgledaju centri prestižnih turističkih mjesta.Ukupna vrijednost radova iznosi 1.195 000 eura, od čega je iz budžeta države Crne Gore izdvojeno 900. 000 eura.

Paralelno sa ovim projektom realizovan je projekat izmještana i disfunkcije azbest cementnog vodovoda kroz centara grada. Stare dotrajale cijeve zamijenjene su novim debelozidnim cijevima, nakon nekoliko decenija. Ukupna vrijednost radova iznosila je 275.000 eura a projekat je finansirala Opština Žabljak. Kroz projekat adaptacije gradske saobraćajnice, naše komunalno preduzeće izvršilo je zamjenu kabla za rasvjetu u cijeloj dužini saobraćajnice i nakon dugogodišnje nefunkcionalnosti, osposobljena je kanalizaciona mreža u ulici Narodnih heroja.

Upravljanje otpadom i njegovo tretiranje dugogdišnji je problem grada pod Durmitorom. Za sanaciju i uređenje gradske deponije Opština Žabljak izdvojila je million eura. Ovih dana radovi se privode kraju. Jedna ekološka bomba u neposrednoj blizini centra grada je sanirana. Stravljanjem u funkciju reciklažnog centra i izgradnjom pretovarne transfer stanice riješiće se problem tretiranja otpada. Izgradnja pretovarne transfer stanice podržana je od strane države Crne Gore i za realizaciju ovog projketa kapitalnim budžetom države Crne Gore opredijeljeno je čak tri miliona eura.

Ulaganja države u našu Opštinu ne završavaju se na putnoj infrastrukturi. Značajna sredstva su opredijeljena za oblast vodosnadbijevanja. Za izgradnju vodovoda na Razvršju i instaliranje digitalnog SCADA Sistema država je opredijelila 500. 000 eura. Projektnu dokumentaciju pripremila je Opština Žabljak. Kada je u pitanju vodovodna mreža, Opština Žabljak izvršila je rekonstrukciju vodovodne mreže u selu Njegovuđa, ukupna vrijednost radova iznosila je 37.000 eura. Ovih dana pristupiće se izradi dva sabirna bazena u selima Podgora I Ninkovići kao i opravci primarne vodovodne mreže. Za ovaj posao obezbijeđena su sredstva od Ministarstva poljoprivrede, u iznosu od 98.000 eura.

Opština Žabljak i Vlada Crne Gore u prethodnoj godini solidarno su realizovali dva projekta koji su u mnogome doprinijeli da poinuda našeg grada bude bogatija i sadržajnija. 185. 000 eura uloženo je u modernizaciju sportskih terena na lokalitetu Ravni Žabljak, dok je oko 170. 000 eura uloženo u izgradnju novog gradskog parka i dječijeg igrališta na javnoj površini u užem centru grada.

Preko 400. 000 eura iz kapitalnog budžeta Opštine Žabljak izdvojeno je za uređenje fasada na stambenim zgradama u centru grada, rekonstrukciju objekata seoskih škola, na uređenje nove i stare zgrade Opštine kao i za elektrifikaciju prigradskih naselja i izuzimanje po osnovu troškova eksproprijacije.

Tri miliona ulaganja iz kapitalnog budžeta opštine i gotovo pet miliona ulaganja sa nivoa države, pokazatelj su domaćinskog i predanog rada Opštine Žabljak u godini za nama. Investicioni zamah u ovoj godini očekujemo da ćemo sumirati izgradnjom prve faze Trga durmitorskih ratnika, za koji smo na nagradnom idejnom konkursu dobili kvalitetno rješenje i na osnovu koga smo izradili glavni projekat kazao je Žugić, najavljujući za sljedeću godinu gradnju dvije saobraćajnice u centru grada i novu gradsku garažu sa 104 parking mjesta, kao i jedan broj investicija na poboljšanju vodosnabdijevanja.

Žugić je dodao da se intenzivno radilo na tome da Žabljak postane kulturni i muzički centar na sjeveru Crne Gore, pomenuvši nastupe estradnih umjetnika Kikija Lesendrića i Pilote,  Adija Šošea, Amadeus Bend, Nevernih beba, Pljevaljske Tamburaše, Amiru Medunjanin tegostovanje Mirjane Karanović, Sloba Marunović, Vjere Mujović i drugih renomiranih umjetnika.

Kada su u pitanju pomoć i stimulativne mjere našim najmlađim sugrađanima, po njegovim riječima,  pružani su različiti vidovi pomoći.

“Na inicijativu predsjednika opštine naknada za novorođenčad od januara ove godine podignuta je sa 500 na 700 eura. Uvedeno je i novo pravo za sve porodilje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koje od opštine Žabljak dobijaju 100 eura mjesečno do navršene godine dana djeteta.

Finansirali smo boravak djece u vrtiću, za 106 naših najmlađih sugrađana u punom iznosu, prevoz učenika sa seoskog područja, obezbjeđujemo dnevnice za pedijatra koji dva puta sedmično dolazi iz Pljevalja. Riješili smo problem izabranog doktora davanjem stana u zakup. U susret danu opštine formirali smo školu košarke koja će u danima pred nama prerasti u košarkaški klub. Sufinansirali smo rad NVO, sportskih klubova i stimulisali rad ženskog preduzetništva. Predanim radom kancelarije za pisanje projekata pri službi predsjednika

Opštine predali smo osam prekograničnih projekata, ukupne vrijednisti 2. 600 000 budzeta. U okviru Agrobudžeta obezbijedili smo niz stimulativnih mjera i premija za naše poljoprivrednike i za ovu namjenu iz budžeta opštineizdvojili smo 170. 000 eura. Preduzećima čiji je osnivač opština dajemo nesebičnu podršku i stvaramo uslove za njihov kvalitetan rad.

Za potrebe komunalnog preduzeća izvršili smo nabavku mehanizacije, kamiona kipera i bagera. Sagradili smo novi objekat lokalne Turističku organizaciju. Za potrebe nabavke opreme, preduzeću Parking servis opredijelili smo transferod 200. 000 eura. Za samo godinu dana, predanim i domaćinskim radom uvećali smo budzet opštine za million eura. Slijedi najveća zajednička borba svih u opštini a to je demografski oporavak ovog kraja, jer se novim investicijama dobijaju nova radna mjesta a sa njima i ljudi koji će biti okosnica budućeg razvoja. Samo na taj način će sve žrtve naših predaka imati potpuni smisao”, istakao kazao je Žugić na kraju svog obraćanja.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Milan

Divlja gradnja je uništila Žabljak. Moratorijum na bespravnu gradnju nije usvojen, ali to nije bio razlog da se suprostavite divljoj gradnji. Da toga nije, možda bi i bila prelazna ocjena, ovako ste najgora vlast koja je vladala Žabljakom!

Raoki

Vidi se da su učili od DPS/a posao. Kilometar u Šarance, ovamo sto metara, malo vodovoda, malo nadoknadice... a divlja gradnja u procvatu. Šavnik je za vas velegrad u razvoju

Jakov

Pogledajte oko sebe, od Žabljaka ste napravili kasabu. Samo u poslednje dvije godine na Žabljaku je toliko devastirana priroda i prostor da ja ne znam kako vas nije sramota da se hvalite ovim glupostima.