24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDT traži od Ministarstva sva dokumenta u vezi sa podizanjem spomenika Amfilohiju

Društvo

Comments 2

CDT traži od Ministarstva sva dokumenta u vezi sa podizanjem spomenika Amfilohiju

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za demokratsku tranziciju je danas od Ministarstva kulture i medija zahtijevao da im na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama dostave sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja ranijem mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću u Beranama.

“Prema našim saznanjima, mediji ne mogu doći do tih informacija, već im je Ministarstvo dostavilo samo rješenje o poništenju prvobitnog rješenja”, navodi CDT na mreži X.

Pozivaju Ministarstvo da im na zahtjev odgovori ne čekajući krajnji zakonski rok, i da ove važne informacije o pitanju od izrazitog javnog interesa učini dostupnima medijima i civilnom društvu.

"To je način da pokažu otvorenost, inkluzivnost i posvećenost demokratizaciji društva, kojima se rado hvale”, navcodi se u saopštenju CDT-a.

Tražili su, kažu, vjerodostojne kopije: prvobitnog rješenja od 21.08. koje je poništeno; zahtjeva i dopune zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen obilježja; kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova Komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture i medija, koja je razmatrala ovaj zahtjev; kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova.

“Ova država ima neke propise, pravila i procedure u kojima se donose odluke. Građani imaju pravo da znaju jesu li te procedure poštovane, kako je tekao proces, kakvi su stavovi članova stručne komisije Ministarstva, i kako je i zašto došlo do preokreta. U građanskoj državi odluke se ne bi smjele donositi na osnovu zahtjeva i pritiska vjerskih zajednica”, navodi se u tvitu CDT-a.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Hisen Babajic

NEMAJU ONI NISTA OD DOKUMENTACIJE,SVE CE ONI NAPRAVIT NA DIVLJE,A ZNAJU RUSIT KUCE GRADJANIMA

miki

pozdravlja. zahtjev SDT. sve naviđelo narodu-javno na RTCG u udarno. terminu. ovj narod želi mir.