25 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnovno državno tužilaštvo provjerava osam osoba iz Javnog servisa

Izvor: Antena M

Društvo

Comments 2

Osnovno državno tužilaštvo provjerava osam osoba iz Javnog servisa

Izvor: ETV

Autor: Antena M

  • Viber

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u tri odvojena predmeta provjerava postupanje generalnog direktora, pojedinih članova Savjeta Javnog servisa i dijela menadžmenata zbog, kako se sumnja, kršenja zakona prilikom izbora Borisa Raonića.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Portalu ETV su saopštili da su predmeti formirani zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, neizvršenje sudske odluke i zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

PRIJAVE

Tužilaštvo provjerava postupanje Raonića, predsjednika Savjeta Veslina Drljevića te članova savjeta Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Amine Murić, Vladimira Drekalovića, Milice Špajak i rukovodioca Pravne službe Radio-telvizije Crne Gore  Želimira Mićovića.

-U Osnovnom državnom tužilaštvu formirana su tri premeta protiv B. R. V.D., Ž. M., N. Z., F. L., A. M., M. S. i V. D – navodi se u odgovorima  Portalu ETV.

ODT Podgorica je još 3. juna prošle godine samoinicijativno formiralo predmet zbog  ponovnog imenovanja Raonića za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici. 

Pet dana kasnije i Media centar je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika i pojedinih članova Savjeta, jer su odbili izvršenje pravosnažne sudske presude. 

Tada su prijavljeni su i generalni direktor Boris Raonić i šef Pravne službe Želimir Mićović. Ta dva predmeta su potom objedinjena i proslijeđena tokom juna Specijalnom državnom tužialštvu, predmet je zadužio portparol i specijalni tužilac Vukas Radonjić

U SDT-u su, međutim, godinu odugovlačili „Slučaj RTCG“, svjesni da će na osnovu inicijative glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u paketu IBAR zakona biti usvojene izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu kojima će se smanjiti ovlašćenja tog tužilaštva i što će rezultirati prebacivanjem ovog „vrućeg krompira“ na ionako preopterećno ODT.

Tako je 25. juna ove godine SDT vratilo predmet RTCG Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalje postupanje, iako je GST Novović 20-ak dana ranije, 7. juna - u emisiji „Načisto“ - najavio da će odluka povodom nezakonitih izbora generalnog direktora RTCG biti uskoro donijeta.

-Predmet je formiran 16. juna 2023. godine, nakon što je Osnovno državno tužilaštvo dostavilo spise predmeta SDT-u koje je formiralo po krivičnoj prijavi Media centra. U izviđaju je pribavljena potrebna dokumentacija - zapisnik i tonski zapis sa sjednice Savjeta – kazao je tada Novović. 

On je rekao da su saslušani osumnjičeni i svjedoci, da je postupajući tužilac Radonjić pribavio presude i da je tražio glasačke listiće kako bi „nešto provjerio“, a što mu je važno za donošenje odluke. 

- Očekujem da će tužilačka odluka biti donijeta brzo – rekao je tada Novović.

No, jedino što se desilo brzo, bilo je promptno oslobađanje ogromnog broja složenih slučajeva, među kojima i „slučaj RTCG“, prema višem i osnovnim državnim tužilaštvima.

IZMJENE ZAKONA

Tako je svega nakon 23 dana od Novovićevog drugog televizijskog gostovanja od njegov izbora na poziciju GST-a, 18. marta 2022. godine, predmet dostavljen ODT-u Podgorica, zbog promjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. 

Tim izmjenama i dopunama smanjene su nadležnosti SDTa, pa je ono sada nadležno za krivično gonjenje isključvo „visokih javnih funkcionera“ što članovi Savjeta i generalni direktor RTCG-a, prema tumačenju, više nijesu.

U slučaju Raonića i njegovih nezakonitih imenovanja sudovi su donijeli više pravosnažnih i prvostepenih presuda u kojima je ustanovljen i konflikt interesa i neispunjavanje uslova konkursa zbog manjka potrebnih kvalifikacija.

Raonićev treći izbor na poziciju generalnog direktora uslijedio je 31. avgusta ove godine, nakon konkursa raspisanog na osnovu, takođe u sklopu IBAR zakona, izmjena Zakona o RTCG-u u kojem su amandmanima pisanim u njegovom kabinetu sniženi kriterijumi za izbor prvog čovjeka Javnog servisa.

Raonić je izabran glasovima pet od devet članova Savjeta, dok je jedan glasački listić bio nevažeći.

KRIMINALNO UDRUŽIVANJE

Šestoro zapošljenih u Javnom servisu, uoči trećeg nezakonitog izbora generalnog direktora, protiv Raonića, članova Savjeta Drljevića, Zorića, Lazovića, Murić, Špajak Drekalovića, te rukovodioca pravne službe Mićovića podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog kriminalnog udruživanja.

U krivičnoj prijavi navodi se da je ova grupa udruženo kršila zakone, čime je omogućila Borisu Raoniću sticanje enormnih novčanih sredstava, te da postoji osnov da budu procesuirani zbog kršenja više članova Krivičnog zakonika Crne Gore: kriminalno udruživanje, stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo, prevara, dogovaranje ishoda takmičenja, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, sprječavanje dokazivanja, neizvršenje sudske odluke i zloupotreba službenog položaja.

Ova grupa je, prema krivičnoj prijavi, u dugom roku, od juna 2021. godine i raspisivanja konkursa za generalnog direktora RTCG, kršila zakone, s umišljajem, voljno i namjerno, i ugrožavala javni interes, a Borisu Raoniću omogućila nezakonito sticanje preko 170 hiljada eura bruto, odnosno oko 128 hiljada eura neto.

Nakon trećeg imenovanja Raonića 31. avgusta, osmoro njegovih protiv-kandidata za poziciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, saopštili su da neće prihvatiti taj izbor kao transparentan i praveden, već da će iskoristiti sve pravne mehanizme da dokažu svoje tvrdnje.

Oni su najavili da će o farsičnom izboru Raonića informisati domaće zvaničnike, te predstavnike ambasada i međunarodnih organizacija. 

Prije tri dana povodom slučaja RTCG oglasila se i Evropska federacija novinara, koja je pozvala na akciju zbog nezakonitog imenovanja direktora.

Predsjednica Federacije, Maja Sever, kazala je da nedostatak transparentnosti u imenovanju generalnog direktora RTCG mora biti istražen, jer predstavlja ozbiljno kršenje evropskih standarda utvrđenih Evropskim aktom o slobodi medija (EMFA),

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Brano Bozovic

Nista od toga,dok je u Tuzilastvo Slucajni Skaj Tuzilac nece prstom mrdnut dok mu ne naredi BIA.

Goran Mijušković

Tice na grani znaju da treba da idu u zatvor ...i još jedno 1000 raznih funkcionera...a mi će mo sada da isčekujemo presudu i da raspravljamo o premudrom obrazloženju presude...ovo je besudna i besramna zemlja