17 °

max 23 ° / min 17 °

Srijeda

25.09.

23° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Utorak

01.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPNCG: Političari da ne uvlače novinare u svoje obračune

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević foto

Društvo

Comments 0

DPNCG: Političari da ne uvlače novinare u svoje obračune

Autor: Antena M

  • Viber

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je političare da u završnici kampanje pred lokalne izbore u Podgorici ne zaborave ulogu medija u društvu i svoju odgovornost da novinari rade u bezbjednom okruženju.

"Podsjećamo ih da novinari i mediji ne smiju biti zloupotrebljavani, omalovažavani i na bilo koji način uključivani u političke kampanje, uključujući i predstojeće lokalne izbore u Podgorici.

Političari odgovaraju na novinarska pitanja, imaju veći stepen tolerancije na kritike, razumiju slobodu i ulogu medija! To su standardi Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava, koje oni navodno zagovaraju a izgleda slabo razumiju", navodi se u saopštenju. 

Poručuju da je nedopustivo brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune.

"Takođe, da podsjetimo da je uloga medija – da izvještavaju u interesu javnosti i kritikuju vlast, jer to doprinosi odgovornosti javnih zvaničnika i razvoju demokratije.

Uloga medija nije da se stavljaju na stranu jedne ili druge političke opcije. Oni takođe imaju odgovornost i za objavu plaćenih oglasa, koji sadrže netačne informacije i zloupotrebu ličnih podataka. Stavljenje oznake “promo” ne abolira za objavu netačnih informacija.

Apelujemo da se u završnici kampanje novinari ne koriste za političke ciljeve bilo koje političke opcije. Ako postoje dokazi o povredi Kodeksa novinara i novinarki, pozivamo učesnike izbora i građane da ulože žalbe samoregulatornim tijelima i našem udruženju, koje će ih dalje proslijediti", piše u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR