24 °

max 24 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilac Šoškić ponovo targetira i pokušava da ućutka novinara Đuranovića

Izvor: Portal ETV

Društvo

Comments 4
DRŽAVNI PROGON: NA ADRESU POBJEDE STIGAO SPECIJALNI ZAHTJEV IZ SPECIJALNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA

Tužilac Šoškić ponovo targetira i pokušava da ućutka novinara Đuranovića

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber
Ultimativni zahtjev, kao i naredbodavni ton pisma, otkrivaju da su prave namjere specijalnog tužioca Šoškića da, upotrebljavajući državnu poziciju, pokuša da napravi institucionalni pritisak, ali i da targetira i zastraši doskorašnjeg glavnog i odgovornog urednika Pobjede, novinara Draška Đuranovića. Nije ovo prvi put da tužilac Šoškić targetira istraživačke novinare, to je uradio i jula ove godine kada je nezakonito i sramotno označio šetoro novinarki i novinara, kao i nagrađivanog crnogorskog pisca da su ,,pod uticajem organizovanog kriminala"

Specijalni državni tužilac za organizovani kriminal Miloš Šoškić dopisom je u ponedjeljak 24. septembra ultimativno zatražio od uprave dnevnog lista Pobjeda da mu, ,,u što kraćem roku“, dostave sve novinske tekstove objavljene u listu i na portalu Pobjede ,,u periodu dok je Draško Đuranović bio glavni i odgovorni urednik a koji koji su vezani za krivični postupak koji se vodi protiv okrivljenih Zorana Lazovića i Milivoja Katnića“. 

U zahtjevu kakav do sada nije zabilježen prema jednom mediju ili novinaru od osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva, tužilac Šoškić naređuje da ga Pobjeda podrobno informiše o periodu u kojem je Đuranović bio glavni i odgovorni urednik. 

Takođe, Šoškić je zatražio da mu se dostave svi tekstovi i nakon što je Đuranoviću prestala funkcija?! 

NAREĐENJE IZ SDT-A

- Potrebno je da nas obavijestite u kojem periodu je Draško Đuranović bio glavni i odgovorni urednik i direktor ,,Pobjede“, kao i da nam dostavite sve novinske tekstove objavljene u dnevnom listu i na portalu ,,Pobjeda“ koji se odnose na krivični postupak koji se vodi protiv okrivljenih Zorana Lazovića i Milivoja Katnića u periodu dok je Draško Đuranović bio glavni i odgovorni urednik i direktor ,,Pobjede“. Takođe, potrebno je da nam dostavite i sve tekstove na istu temu koji su objavljeni nakon što mu je prestala funkcija. U vezi prednjeg zahtjeva postupite u što kraćem roku – ističe se u dopisu koji potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić. 

Nije jasno zbog čega naredbodavno traži da mu Pobjeda zvanično - ,,u što kraćem roku“ - dostavi tekstove u periodu kada je Đuranović bio glavni i odgovorni urednik, kada su svi ti tekstovi već objavljeni u dnevnoj novini?! 

Osim toga, lako ih je pronaći pretragom kroz portal Pobjede, postoje u takozvanim listalicama Pobjede, kao i u državnoj biblioteci, ali tužilac Šoškić ipak zahtijeva da mu sve Pobjeda hitno dostavi - na adresu tužilaštva. 

PLANIRANI PRITISAK

Ultimativni zahtjev, kao i naredbodavni ton pisma, otkrivaju da su prave namjere specijalnog tužioca Šoškića da, upotrebljavajući državnu poziciju, pokuša da napravi institucionalni pritisak, ali i da targetira i zastraši doskorašnjeg glavnog urednika Pobjede, sada novinara i urednika u TVE Draška Đuranovića. 

Motiva Šoškiću svakako nije nedostajalo. U serijalu tekstova koje je Draško Đuranović pisao, često i uz saradnju novinarki Kaćuše Krsmanović i Marije Žižić, povodom krivičnog postupka koji SDT vodi protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, ime Miloša Šoškića, kao postupajućeg tužioca, redovno je pominjano. 

I to u negativnom kontekstu, jer su analizirane brojne zloupotrebe tužilačke funkcije, pogrešno interpretiranje podataka ali i netačno navođenje zakonskih odredbi što se najbolje moglo uočiti u novinarskoj analizi Šoškićevog Prijedloga za produženje pritvora za Zorana Lazovića i Milivoja Katnića od 9. jula ove godine. 

Upravo je taj akt koji potpisuje tužilac Šoškić bio pod posebnim fokusom pažnje crnogorske i regionalne javnosti jer je Specijlano državno tužilaštvo u Prijedlogu o produženju pritvora targetiralo šest istraživačkih novinara i nagrađivanog pisca da su bili - ,,pod uticajem organizovanog kriminala“?!

POKUŠAJ GUŠENJA SLOBODNE RIJEČI 

Polovinom jula, nekoliko dana nakon što je SDT podnijelo zahtjev za produženjem pritvora za Lazovića i Katnića, novinar i publicista Šeki Radončić je na portalu „Standard“ objavio tekst „Tišina, snima se“, u kom je otkrio detalje zahtjeva Šoškića upućenog Vrhovnom sudu za produženje pritvora Katniću, u kojem se navodi da ,,njegova kriminalna organizacija ima uticaj na medije, posebno ako se imaju u vidu podaci i dokazi koji su dobijeni pretresom njegovog mobilnog telefona“.

Tužilac Šoškić je targetirao šest novinarki i novinara - Kaćušu Krsmanović, Tamaru Nikčević, Draška Đuranovića, Šekija Radončića, Darka Šukovića, Samira Rastodera, kao i nagrađivanog pisca i dobitnika Njegoševe nagrade Milorada Popovića da su - ostvarivali komunikacije sa Katnićem. 

Ispostavilo se da je profesionalna komunikacija novinara sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Katnićem i to dok je bio na toj državnoj poziciji, kasnije bila osnov da ih Šoškić bezočno i bez dokaza označi da su ,,pod uticajem organizovanog kriminala“?!

Na konferenciji za medije u PR centru novinarka Tamara Nikčević je najavila, u ime svih koje je targetirao tužlac Šoškić, da će podnijeti krivične prijave te da su targetirani novinari uputili pismo ambasadama Kvinte, delegacijama OEBS-a, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije, zbog skandaloznog, nezakonitog postupanja Specijalnog državnog tužilaštva. 

OSUDA POSTUPANJA SDT-A 

Predstavnici država Kvinte i Delegacije EU u Podgorici su, nedugo nakon konferencije ze medije, u rezidenciji Ambasade SAD u Podgorici, na Marezi, razgovarali sa tročlanom delegacijom novinara i osudili tagetiranje kojem su izloženi. 

Novinari su kazali diplomatskim predstavnicima da je u prijedlogu za produženje pritvora Milivoju Katniću specijalni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Miloš Šoškić, kao jedan od razloga naveo i profesionalne i lične komunikacije bivšeg glavnog tužioca sa novinarkama i novinarima što je nedopustiv postupak – ističe se u zajedničkom saopštenju. 

- Proglašavanjem šest novinarki/a i uglednog crnogorskog pisca, dobitnika ,,Njegoševe nagrade”, dijelom organizovane kriminalne grupe samo zbog profesionalne i građanske komunikacije sa bivšim SDT-om Milivojem Katnićem - u to vrijeme slobodnim građaninom - crnogorski tužioci i sudije sve više podsjećaju na one iz mračnog vremena montiranih staljinističkih procesa - napomenuli su predstavnici novinara predstavnicima međunarodne zajednice.

REAKCIJE NVO I ĆUTANJE DRŽAVE

Povodom skandaloznog postupka SDT-a reagovale su i domaće nevladine organizacije.  

Tako je Centar za građansko obrazovanje (CGO) Tužilačkom savjetu uputio pritužbu na postupanje tužioca Miloša Šoškića i zahtjev za utvrđivanje njegove odgovornosti zbog načina na koji je napisao dio Prijedloga za produženje pritvora bivšem GST Milivoju Katniću, a koji targetira šest crnogorskih novinara i nagrađivanog crnogorskog pisca. 

- Radi se o opasnom presedanu koji nije zabilježen ni u regionu ni šire. Cijenimo da ovakav Šoškićev pristup ima ozbiljan potencijal da ograniči slobodu medija i slobodu govora, odnosno upravo ovakvim njegovim postupanjem tužilac sam vrši uticaj na odabrane, i očito nepodobne, medije i novinare postavljajući ih kao mete u kontekstu djelovanja organizovanih kriminalnih grupa – zaključili su iz CGO u dopisu Tužilačkom savjetu – istakli su iz CGO, na čijem je čelu Daliborka Uljarević. 

Reagovao je, između ostalih organizacija, i Međunarodni PEN centar sa sjedištem u Londonu i ,,osudio pokušaj kriminalizacije crnogorskih novinara i pisaca od strane Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda Crne Gore“.

Ispostavilo se da je profesionalna komunikacija novinara sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Katnićem i to dok je bio na toj državnoj poziciji, kasnije bila osnov da ih Šoškić bezočno i bez dokaza označi da su ,,pod uticajem organizovanog kriminala“?!
Iz PEN centra ističu da je u Prijedlogu za produženje pritvora bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću specijalni tužilac Miloš Šoškić u maniru staljinističkih političkih optužnica targetirao i pokušao s kriminalnim strukturama povezati šest uglednih crnogorskih novinara i jednoga od vodećih crnogorskih književnika, na osnovu telefonske komunikacije s bivšim tužiocem Katnićem.

- Taj je skandalozni prijedlog prihvatio Vrhovni sud potvrđujući time da su najviše instance crnogorskog pravosuđa politički instrumentalizovane s ciljem obračuna s kritičarima vlasti – zaključuje se u saopštenju Međunarodnog PEN centra. 

Iako su tokom jula stizale, gotovo svakodnevno, žestoke reakcije na postupanje specijalnog tužioca Miloša Šoškića prilikom prijedloga o produženju pritvora, premda su oštre javne kritike uslijedile i nakon skandalozne odluke Vijeća Vrhovnog suda koje je nezakonito postupalo – zvaničnog reagovanja od Tužilačkog savjeta ili Sudskog savjeta nije bilo. 

SMJENA I NASTAVAK OBRAČUNA 

Početkom jula, tek formirani Bord direktora kompanije Nova Pobjeda doo odlučio je da smijeni Draška Đuranovića sa pozicije direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Pobjeda. 

Zvanično se nije pominjao konfikt sa specijalnim tužiocem Šoškićem kao razlog smjene, a Đuranović je krajem jula i zvanično napustio redakciju Pobjede, nakon sporazumnog raskida radnog odnosa. 

Međutim, nije to značilo i prestanak pisanja o postupanju specijalnog državnog tužioca Miloša Šoškića. Kao urednik u informativnom programu ETV, ali i kao jedan od kreatora Portala ETV, Đuranović je nastavio da objavljuje istraživačke tekstove o postupcima specijalnog državnog tužilaštva. 

Tako je crnogorska javnost saznala brižljivo čuvanu tajnu: Specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović puna tri mjeseca je ignorisalo dvije krivične prijave koje je pritvoreni bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio protiv tužioca Miloša Šoškića. 

Prema pisanju Portala ETV, Katnić je Šoškića optužio za zloupotrebu položaja i nepostupanje u slučaju istrage usmjerene protiv aktuelnog ministra odbrane Dragana Krapovića, kao i u slučaju istrage u jednoj stranoj banci sa sjedištem u Podgorici. 

U još jednom istraživačkom tekstu, objavljenom prije dvadesetak dana na Portalu ETV, Đuranović je istraživao da li je specijalni tužilac Šoškić prijavio svu svoju nepokretnu imovinu, ali i doveo u pitanje kako je odjednom ,,vaskrsnuo“ stan bivše supruge Miloša Šoškića na ekskrluzivnoj lokaciji Rimski trg 2 u strogom centru Podgorice. 

Moguće je da su ti istraživački tekstovi, poput već pominjanog koji je intrigantno naslovljen - ,,Da li je tužilac Miloš Šoškić 'vanknjižni vlasnik' vrijedne imovine u Podgorici i u Budvi?“ – motivisali specijalnog tužioca Miloša Šoškića da ponovo krene u akciju ,,diciplinovanja javne riječi“, ali i progon Đuranovića. 

Možda je i približavanje isteka šestomjesečnog pritvora Katniću i Lazoviću, kao i namjera da se dva pritvorenika po svaku cijenu dodatno zadrže u Istražnom zatvoru u Spužu jedan od razloga da se tužilac Šoškić obrati dopisom Pobjedi kojim se zahtijeva dostava svih tekstova pokušaj Šoškića da se konačno obračuna sa istraživačkim novinarima pošput Đuranovića. 

Kako god: dopis koji je specijalni državni tužilac Miloš Šoškić uputio Pobjedi, zahtjev da se ispita postupanje glavnog urednika Đuranovića u najstarijem dnevnom listu, uz ranije targetiranje istraživačkih novinara - skandalozni su pokušaji državnog progona slobodne javne riječi. 

Pitanje je, samo, da li je ovo svojevoljan postupak Miloša Šoškića ili programirana, planirana akcija Specijalnog državnog tužilaštva kojom se progone i zastrašuju crnogorski novinari? 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Nije obaveza dostavljati bilo sta sto tuziocu ili tuzilastvu treba , jer on je duzan da sam traga i da sam prikuplja dokaze za ono sto nekome stavlja na teret, a ne zrtva ili ljudi koji se solidarisu sa zrtvom.Pogotovu ne mediji a koje javni tuzilac tretira kao optuzene a sto nije istina.

Sanja

Šoškiću prikupljaj SAM!Đuranović te "ogolio" pred javnošću, i DOKAZAO I KO SI I ŠTO SI!

Zagorič

Kome zakon leži u topuzu,tragovi mu smrde nečovještvom...