22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

22° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO: Spriječiti zastaru u predmetu protiv Lakićević Đuranović

Društvo

Comments 0

CGO: Spriječiti zastaru u predmetu protiv Lakićević Đuranović

Autor: Antena M

  • Viber

CGO je danas uputio dopise Sudskom i Tužilačkom savjetu da, u okviru svojih nadležnosti, preispitaju rad postupajućih sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici, ali i ODT u Podgorici u predmetu protiv Bojane Lakićević Đuranović, te usmjerili njihov rad u cilju izbjegavanja zastare i pravosnažnog okončanja ovog postupka, saopšteno je iz CGO. 

"Postupak protiv Lakićević Đuranović, vanredne prof. Pravnog fakulteta UCG, ODT u Podgorici pokrenulo je 2019, nakon što je CGO uputio krivičnu prijavu i ukazao da je ona integralno prenijela dijelove specijalističkog rada studenta kojem je bila mentorka i objavila ih kao svoj naučni rad. 

Nakon dvije godine Osnovni sud utvrdio je njenu krivicu i kaznio je sa 2.500 EUR. Tu presudu poništio je Viši sud, i u ponovljenom postupku Osnovni sud je oslobodio krivice. Viši sud sada ponovo odlučuje u žalbenom postupku", navodi se u saopštenju. 

Kako dodaju, apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa u decembru 2024. kada se navršava 6 godina od izvršenja krivičnog djela za koje se vodi postupak.

"Nastupanje zastare rezultiralo bi vraćanjem Lakićević Đuranović na radno mjesto, čime bi se nanijela nemjerljiva šteta obrazovnom sistemu, kao i obrazovanju svih budućih pravnika.

CGO izražava očekivanje da će Sudski i Tužilački savjet obezbijediti da se ovaj postupak pravosnažno okonča prije zastare. U protivnom, ovaj primjer služiće kao dekret nemoći CG pravosuđa i obrazovnog sistema da stane na put neetičkom akademskom ponašanju pojedinaca", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR