21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šljivančanin: Porazno je što djeca kao konzumenti društvenih mreža svjedoče govoru mržnje i verbalnom nasilju

Izvor: pixabay ilustracija

Društvo

Comments 0

Šljivančanin: Porazno je što djeca kao konzumenti društvenih mreža svjedoče govoru mržnje i verbalnom nasilju

Izvor: TVE

Autor: Antena M

  • Viber

Što se tiče trenutne kampanje, za lokalne podgoričke izbore, nema značajnih zloupotreba kada su u pitanju djeca i povrede njihovih prava - kazala je u emisiji E uživo, na Televiziji E, savjetnica ombudsmana Duška Šljivančanin.

"Čini nam se da smo možda dostigli neku političku, a i građansku zrelost, da ne manipulišemo najmlađima. Jer, bilo koje uvlačenje djece u propagandne diskurse, kada su u pitanju političke partije, jeste neka vrsta zloupotrebe. Ovo do sad, i što se tiče našeg rada u instituciji zaštitnika, nijesmo imali neki konkretnih primjedbi ili pritužbi, kada je  u pitanju ova tema, niti smo negdje primjetili izraženu zloupotrebu, kao što je to bilo nekad ranije” - rekla je Šljivančanin.

"U različitim političkim obećanjima ako uključimo djecu, iz najbolje namjere, nekako ta priča bude na većem značaju i djeluje iskrenije. Mi želimo da vjerujemo da nijedan političar ne želi konkretno da ugrozi dijete imenom i prezimenom, koje uvuče na ovaj ili onaj način u propagandni spot, ali, moramo znati da djeci nije mjesto u takvoj vrsti spotova i kampanja, upravo iz razloga, jer oni zbog svoje psiho fizičke zrelosti, odnosno nezrelosti, ne mogu razumjeti u čemu učestvuju. Nije tek tako osamnaest godina određeno kao neki stepen zrelosti. Mi nakon osamnaeste godine postajemo politički aktivni, i da biramo i da budemo izabrani, i to nije bez razloga tako, ipak je ta granica garant neke zrelosti” - naglasila je Šljivančanin.

Sagovornica emisije E uživo smatra da je veoma porazno što djeca, kao konzumenti društvenih mreža, svjedoče verbalnom nasilju, govoru mržnje, dodaje ona, i strašno ružnoj retorici, odrastaju uz takav narativ i kasnije im takav narativ postaje potpuno prihvatljiv.

Po pitanju prava djeteta u Crnoj Gori, u odnosu na neki raniji period, mnoge stvari su bolje, dok su neke iste, ali, kaže ona, ima segmenata gdje ta prava idu unazad.

"Poštovanje prava djeteta je napredovalo u onom smjeru gdje nam se čini da sve više djece poznaje  svoja prava, onda nam je to važno jer će znati da prepoznaju kršenja pa samim tim i da reaguju i da se za svoja prava bore. To, opet ima i drugu stranu medalje, da mnoga djeca,  ili njihovi roditelji, zloupotrebljavaju određene situacije pozivajući se na poštovanje prava djeteta”- istakla je Šljivančanin.

Veoma je važno da sistem pomogne roditeljima, ali i djeci, poručuje Šljivančanin, da spoznaju koja su to njihova ljudska prava, osim toga, važno je, ističe ona, učiti djecu poštovanju, od poštovanja druga, drugarice, i naravno vrijednostima koje bi trebalo da se propagiraju.

"Od svih nas pojedinačno, ali i svih nas zajedno, zavisi koliko ćemo ovoj djeci dati, koliko ćemo ih usmjeriti na put koji želimo.da ih pošaljemo, jer zaista od nas zavisi, jer oni nijesu zreli da o sebi brinu, zato su i njihova prava posebna, tako od nas mnogo toga zavisi” - zaključila je Šljivančanin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR