18 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Smailović: BS će pokrenuti inicijativu za oduzimanje književne nagrade “Risto Ratković” koja je 1993. dodijeljena Radovanu Karadžiću

Društvo

Comments 3

Smailović: BS će pokrenuti inicijativu za oduzimanje književne nagrade “Risto Ratković” koja je 1993. dodijeljena Radovanu Karadžiću

Autor: Antena M

  • Viber

Bošnjačka stranka će pokrenuti inicijativu da se književna nagrada “Risto Ratković” oduzme osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, poručio je šef kluba poslanika BS i odbornik u SO Bijelo Polje Amer Smailović.

“Bjelopoljska književna nagrada “Risto Ratković” je jedna od najznačajnijih međunarodnih pjesničkih nagrada u Crnoj Gori i regionu koja se za poeziju dodjeljuje punih 54 godine, a koju su dobili brojni pisci iz zemlje, regiona i svijeta. Nažalost, sjenku na ovu prestižnu nagradu i institucije kulture koje su je ustanovile i koje je dodjeljuju svake godine (JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” Bijelo Polje i JU “Kuća Rista Ratkovića”), ali i mrlju na obrazu Bijelog Polja, baca činjenica da je svojevremeno, ratne 1993. godine, dodijeljenja sada presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina, od kojih su neki vršeni upravo u trenutku dodjeljivanja nagrade, ali i zbog genocida u Srebrenici.

Smatramo da je ova nagrada Radovanu Karadžiću dodijeljena iz čisto političkih i ideoloških razloga i to u vrijeme kada je pod njegovom komandom Sarajevo sa okolnih brda držano pod opsadom, kada su ubijana djeca i civili, a nakon što je spaljena Vijećnica sa dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Dodijeliti nagradu njemu za pjesmu sa stihom “Siđimo u gradove da bijemo gadove” ne može imati apsolutno nikakve veze sa kulturom, umjetnošću, poezijom, te vrijednostima i etikom koji su neodvojivi od nagrada i vrijednosti i etike kojima ustanovljivač nagrade teži", navodi se u saopštenju Smailovića.

Zbog ove činjenice, kako dodaje Smailović, mnogi pisci poput Marka Vešovića, Jevrema Brkovića, Sretena Perovića i Ismeta Rebronje odbili su da prime ili su se odrekli ranije im dodijeljene nagrade “Risto Ratković” a prva asocijacija na pomen nagrade kod mnogoh je ratni zločin i ratni zločinac, a ne poezija.

"Oduzimanjem ove nagrade, sprala bi se mrlja sa ove nagrade, ali i Bijelog Polja te, ključno, poslala poruka da vrijednosti koje promoviše ustanovljivač nagrade nisu zločini, genocid i spaljivanje knjiga, već mir, tolerancija i suživot.

Iz tog razloga, mi ćemo pokrenuti inicijativu za oduzimanje književne nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću. Oduzimanjem nagrade pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, želimo da promovišemo vrijednosti modernog svijeta i da se pridružimo naporima UN u podizanju svijesti o opštoj neprihvatljivosti genocida kao sredstva za rješavanje konflikata, ali i da sačuvamo samu nagradu, institucije koja je dodjeljuje, Bijelo Polje i Crnu Goru.

Očekujemo podršku svih političkih partija i nadležnih institucija u Opštini, ali i književnika, intelektualaca, nevladinih organizacija i slobodnih građana i pojedinaca koji smatraju da ratni zločinac ne može biti laureat prestižne nagrade poput ove”", zaključuje Smailović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Volim te zeleno

Pa ste se baš sad śetili toga! Nijeste imali kad prije! Šta na to kažu vaši koalicioni partneri i Ervin?! Ne igrajte se Ervinovom foteljom!

Nikola

Sve će vas poslušati koalicioni partneri, znate dobro da je to nemoguća misija Ili to sada malo cirkusa pred izbore za vaše razočaranje glasače