14 °

max 18 ° / min 14 °

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 11°

Utorak

15.10.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakšić Stojanović: Vlada kupila objekat u Donjoj Gorici za potrebe novog studentskog doma

Izvor: Vlada Crne Gore

Društvo

Comments 0

Jakšić Stojanović: Vlada kupila objekat u Donjoj Gorici za potrebe novog studentskog doma

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je od kompanije Čelebić City kupila objekat u podgoričkom naselju Donja Gorica za potrebe novog studentskog doma, u kojem će biti smješteno najmanje 230 studenata, saopštila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila informaciju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) o kupovini objekta za smještaj studenata.

„Objekat za novi studentski dom kupljen je od kompanije Čelebić City Podgorica, koja je u postupku javne nabavke ponudila internat u naselju Donja Gorica, površine 4.204 kvadrata, sa 110 soba i minimum 230 ležajeva“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da je cijena objekta 6,3 miliona EUR i da će u narednih deset do 15 dana on biti na raspolaganju za smještaj studenata.

Prema riječima Jakšić Stojanović, u okviru postojećeg objekta nalaze se kuhinja i trpezarija, ali se moraju uložiti dodatna sredstva kako bi to prilagodili potrebama studenata.

„Drugim riječima, u domu će postojati i menza, ali će nam trebati vremena da to prilagodimo. Imaćemo i prostorije namijenjene za druženje“, dodala je Jakšić Stojanović.

Ona je poručila da MPNI i Vlada neće stati na tome, navodeći da je od naredne godine planirana izgradnja novog studentskog doma, čime bi riješili problem smještajnih kapaciteta u Podgorici.

Jakšić Stojanović je istakla da je, od novembra do danas, u postojeće studentske domove u Podgorici uloženo preko 1,4 miliona EUR, a kao najveću investiciju je istakla adaptaciju univerzitetske kotlarnice, za šta je izdvojeno 830 hiljada EUR.

Ona je rekla da je danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) obišla studentski dom Plavi dvor koji je tokom ljeta rekonstruisan, u šta je utrošeno preko 210 hiljada EUR.

Jakšić Stojanović je kazala da je na današnjoj sjednici Vlada usvojila dva nova programa koja se odnose na podršku razvoju naučnoistraživačke djelatnosti, čija je vrijednost 3,5 miliona EUR.

„Prvi je Program stipendije izvrsnosti za doktorska istraživnaja u Crnoj Gori, ukupne vrijednosti 1,5 miiona EUR“, rekla je Jakšić Stojanović, dodajući da stipendije pokrivaju troškove zapošljavanja doktoranada, njihovog istraživanja, kao i troškove naknade za studiranje.

Kako je navela, drugi program odnosi se na jačanje ljudskih institucionalnih kapaciteta.

„U pitanju je program istraživačkih grantova za podsticanje izvrsnosti. Vrijednost programa je 2,1 milion EUR, a vrijednost pojedinačnih grantova biće od 200 do 350 hiljada“, pojasnila je Jakšić Stojanović.

Generalni sekretar SPUCG, Vedran Vujisić, rekao je da je adekvatnost smejštajnih kapacitet u studentskim domovima jedno od ključnih pitanja studentskog standarda.

„Nema sumnje da je, kada govorimo o prostornim kapacitetima, studentima u Crnoj Gori, a naročito u Podgorici, bio neophodan novi studentski dom“, rekao je Vujisić.

Kako je kazao, to je bilo neophodno jer se godinama dešavalo da studenti koji u formalno-pravnom smislu ostvaruju pravo na dom, to pravo ne mogu ostvariti zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

„Predanim radom na usvajanju zahtjeva SPCG došli smo do prelaznog rješenja, koje je odlično“, istakao je Vujisić.

On je naglasio da je za SPCG značajna saradnja sa Vladom i MPNI.

Vujisić je zahvalio Jakšić Stojanović i MPNI na saradnji, podršci i razumijevanju za inicijative SPCG.

„Čini se da postoji određeni stepen političke volje da se rješavaju problemi na koje SPCG godinama ukazuje“, dodao je Vujisić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR