16 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kontić: Nijesam samu sebe naimenovala, nadležni organi utvrdili da nije bilo nezakonitog postupanja

Društvo

Comments 0

Kontić: Nijesam samu sebe naimenovala, nadležni organi utvrdili da nije bilo nezakonitog postupanja

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom teksta ,,Nakon tri godine od pisanja Antene M: ASK utvrdila moguće postojanje korupcije u izboru Mire Kontić za direktoricu CInMED-a", oglasila se Kontić.

U reagovanju dostavljenom Anteni M, navodi da je na pomenuto mjesto naimenovao Upravni odbor Instituta, te da je sve svoje poslove obavljala stručno, profesionalno i zakonito.

“Kao vršilac dužnosti niti sam samu sebe imenovala niti sam imala ovlašćenja da bilo koga predlažem niti biram na konkursu za direktora”, navodi Kontić.

Dodaje da je kao vršilac dužnosti direktora Instituta izabrana u skladu sa Statutom Instituta.

“O ispunjenosti uslova izjasnili su se nadležni organi i utvrdili da nije bilo nezakonitog postupanja”, kaže ona.

Podsjećamo da su Specijalno državno tužilaštvo i Vrhovno državno tužilaštvo 2022. odbacili kao neosnovane krivične prijave podnijete protiv Upravnog odbora Instituta za ljekove i medicinska sredstva, koje su podnijete zbog sumnje na zloupotrebu u procesu naimenovanja vršioca dužnosti direktora Instituta.

Ipak, Agencija za sprečavanje korupcije dostavila je Institutu, 19. septembra ove godine, mišljenje u kome navodi da su utvrdili ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u izboru Kontić, o čemu je Antena M bila dužna da informiše javnost.

Oni su naveli kako je utvrđeno da u vrijeme naimenovanja Kontić nije ispunjavala tražene uslove.

“U vrijeme imenovanja M.K. na funkciju VD direktorice Instituta, na snazi je bio Pravilnik o unutršnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta br:3020/20/271/3-5359 od 11.11.2020.godine koji je za navedenu poziciju propisivao uslove: fakultet zdravstvenog usmjerenja, najmanje VI1 nivo kvalifikacije obrazovanja, visoko obrazovanje u obimu od najmanje 300 (CSPK) kredita, naučno zvanje i/ili specializacija u zdravstvu, najmanje pet godina radnog iskustva na stručnim i rukovodećim poslovima u oblastima regulative ljekova i medicinskih sredstava i drugi uslovi propisani zakonom kojim se uređuju ljekovi, pa je nesporno da M.K. na dan imenovanja 24.08.2021 godine nije mogla ispunjavati tražene uslove, imajući u vidu da je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta stupio na snagu 01.10.2021.godine”, kaže se u mišljenju Agencije, a koje je objavila Antena M.

Kontić u reagovanju dostavljenom Anteni M, navodi da je “upitno zašto se godinama postavljaju ista pitanja, plasiraju iste neistinite informacije, naročito imajući u vidu da su svi sudski postupci završeni, kao i šestomjesečni VD mandat.”

“Zašto Agencija za sprječavanje korupcije donosi navedene preporuke tri godine nakon odluke Osnovnog suda u Podgorici, VDT-a i SDT-a kojima je potvrđena zakonitost postupka imenovanja VD direktora?”, pita Kontić u reagovanju.

Kontić je zahtijevala da se njeno ime izuzme iz teksta Antene M" iz konteksta vršenja nezakonitih radnji". U tekstu koji je objavio naš portal prenosi se zvaničan stav Agencije za sprečavanje korupcije o njenom izboru za direktoricu, te se Kontić lično ne optužuje za vršenje bilo kakvih nezakonitih radnji.

U nastavku mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR