19 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jačanje vladavine prava ključno za unapređenje demokratskih institucija

Izvor: OEBS

Društvo

Comments 0

Jačanje vladavine prava ključno za unapređenje demokratskih institucija

Autor: Antena M

  • Viber

Jačanje vladavine prava i obezbjeđivanje efikasnosti i nezavisnosti pravosudnih sistema u zemljama Zapadnog Balkana od ključnog je značaja za njegovanje povjerenja javnosti, unapređenje demokratskih institucija i obezbjeđivanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.

To je jedan od zaključaka regionalne konferencije „Efikasan odgovor pravosuđa na organizovani kriminal i korupciju na Zapadnom Balkanu“, koja je u četvrtak i danas organizovana u Budvi, u okviru OEBS-ovog regionalnog projekta praćenja suđenja.

Iz OEBS-a je saopšteno da je konferencija, koja je okupila 75 vodećih predstavnika pravosuđa i pravnih stručnjaka iz svih šest jurisdikcija u regionu, bila značajna platforma za zajedničke diskusije nakon objavljivanja prvog regionalnog „Izvještaja o praćenju suđenja na Zapadnom Balkanu“ ranije ove godine.

Navodi se da je izvještaj, koji pokriva više od 300 slučajeva organizovanog kriminala i korupcije visokog profila, otkrio potrebu za jačom pravosudnom saradnjom, transparentnošću i odgovornošću u regionalnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, istovremeno pružajući preporuke za put naprijed.

Na regionalnoj konferenciji najavljena je i odluka Srbije da se pridruži OEBS-ovom projektu regionalnog praćenja suđenja ove godine.

To, kako se dodaje, ukazuje na značajnu posvećenost suočavanju sa široko rasprostranjenom i sistemskom korupcijom i organizovanim kriminalom.

Navodi se da uz učešće Srbije projekat proširuje aktivnosti praćenja suđenja na svih šest jurisdikcija Zapadnog Balkana, uz podršku terenskih operacija OEBS-a u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Đovani Gabasi, kazao je da su ponosni što vide da veliki broj preporuka koje su podijeljene u prvom javnom izvještaju projekta već počinje da se sprovodi u nekoliko jurisdikcija, uključujući i Crnu Goru.

On je dodao da je to pokazano usvajanjem važnih zakona u oblasti reforme pravosuđa prije nekoliko mjeseci.

Programska koordinatorka OEBS-a Eirini Patsea istakla je vrijednost regionalnog izvještaja i konferencije, navodeći da njihovi nalazi ističu i napredak koji je postignut i izazove koji ostaju.

“U regionu se već dešava značajan napredak. Moramo konsolidovati napore i fokusirati se na održivo sprovođenje reformi“, rekla je Patsea.

Savjetnik za politiku i programe u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Mateo de Simone, kazao je da je jačanje vladavine prava, zatvaranjem jaza po pitanju nekažnjivosti za ozbiljan organizovani kriminal i korupciju, pravna, društvena, etička i ekonomska neophodnost.

“I to je suštinski uslov za napredovanje u procesu evropskih integracija”, smatra De Simone.

U saopštenju se navodi da su tokom konferencije oformljene tri radne grupe za rješavanje kritičnih pitanja, kao što su transparentnost pravosuđa, reformski izazovi i prakse izricanja kazni.

“Konferencija predstavlja ključni korak naprijed u promovisanju pravosudnog integriteta i transparentnosti, uz unapređenje regionalne saradnje u rješavanju jednog od najhitnijih pitanja sa kojima se Jugoistočna Evropa danas suočava”, rekli su iz OEBS-a.

Oni su naveli da će ishodi stručnog skupa usmjeravati buduće reforme usmjerene na izgradnju jačeg, transparentnijeg pravosuđa u cijelom regionu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR