19 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije: Možemo reći da su Srbi mediteranski narod; Na obali Jadranskog mora Sveti Sava prije osam vjekova lično osnovao Zetsku episkopiju

Izvor: Portal Analitika, SPC

Društvo

Comments 20

Porfirije: Možemo reći da su Srbi mediteranski narod; Na obali Jadranskog mora Sveti Sava prije osam vjekova lično osnovao Zetsku episkopiju

Izvor: Antena M/Portal Analitika/RTHN

Autor: Antena M

  • Viber

Patrijarh crkve Srbije Porfirije Perić stigao je danas u Crnu Goru.
 
Na Aerodromu Tivat dočekao ga je srpski mitropolit Joanikije Mićović sa sveštenicima.

Kako se može vidjeti na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, Porfirije je u Crnu Goru doputovao avionom Republike Srpske.

Od 18 časova, upriličen je svečani doček za Porfirija  i osvećenje Krsta na mjestu budućeg sabornog hrama u Bijeloj, u ulici Bijelskih dobrotvora.

Govoreći, tom prilikom, Porfirije je rekao: 

"Radost je ne manja tbog toga braćo i sestre što ovdje na obalama plavog Jadrana u Bijeloj, u Boki po promislu Božijem dolazimo i imamo priliku da se radujemo vašim osmjesima. Radujemo se što smo ovdje u Bijeloj, gdje već hiljadu godina žive pravoslavni Srbi i tome čine i da mi možemo reći da smo mediteranski narod i što je ovo kraj, kraj Zetske episkopije koju je osnovao do li Sveti Sava. Bijela je davala mnoge velike sinove koji su krasili ne samo naš narod, već kojima su se divili mnogi, i koji su krasili našu crkvu. Sjetiću se Simeona Zlokovića i mnogih Zlokovića prije njega, jednom od njih Sveti Petar Cetinjski darovao je krst koji danas krasi hram u Bijeloj, ali je i ponos i dika svih koji žive u Boki".

Na zvaničnom sajtu SPC objavljeno je da "Patrijarh Porfirije nije skrivao radost zbog susreta sa nepokolebivim Bokeljima, pravoslavnim Srbima na obali Jadranskog mora, gdje je Sveti Sava prije osam vjekova lično osnovao Zetsku episkopiju".

.

Porfirije  će u našoj zemlji boraviti tri dana.

U Kotoru će u nedjelju, na dan kada se tom gradu održavaju lokalni izbori, održati liturgiju u crkvi Svetog Nikole. 

 

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Đorđije

Otac toga vašeg Sv. Save je zapalio više manastira i crkava no ijedan krvnik ikad iđe na svijet. Tako da, Srbi su sigurno mediteranski narod, čim su sve sravnali sa zemljom i ambisali svaki trag Dukljanskoga kraljevstva, a danas nam sole pamet i prisvajaju svaki pedalj naše Crne Gore.

Orlov krš

Kako pravo radio i zborio,tako ti Bog pomogao!