20 °

max 20 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

20° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Informacije se kriju - Zakon o SPI ne interesuje ni Skupštinu ni Vladu

Društvo

Comments 0

Informacije se kriju - Zakon o SPI ne interesuje ni Skupštinu ni Vladu

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora dočekuje još jedan Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama ignorišući pravo građana na informacije, bez valjanog zakona ali i poštovanja međunarodnih standarda, saopštila je Milena Gvozdenović, zamjenica izvršnog direktora CDT-a.

"Parlament i Vlada Crne Gore i dalje imaju namjeru da skrivaju informacije i ne žele da država dobije adekvatan Zakon o slobodnom pristupu informacijama što nam potvrđuje činjenica da izmjene ovog zakona ne dolaze na dnevni red već duže vrijeme, dok skoro više od decenije svjedočimo brojim propustima i neradu u ovoj oblasti.

I dok Vlada i parlament uporno ignorišu ovaj sada sve veći problem, građani/ke, nevladine organizacije i mediji ostaju u mraku a to da li će javnost dobiti neku bitnu informaciju iz vlasti zavisi od volje pojedinaca. Isto tako, institucije i dalje mogu od očiju javnosti nesmetano sakriti svaku informaciju koju žele", navodi Gvozdenović.

U prethodne četiri godine, u Crnoj Gori su se, dodaje, promijenile tri vlade i svaka je imala šansu da ispravi propuste i nerad prethodnika u ovoj oblasti, ali je svaka od njih ovu šansu propustila.

"Svaka nova Vlada deklarativno se zalagala za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama, ali u stvarnosti do tog unapređenja nije došlo.

Umjesto unapređenja, organi vlasti nastavljaju da se ponašaju kao da nisu odgovorni nikome i proizvoljno objavljuju čak i one informacije koje zakoni propisuju da moraju biti javne", kaže Gvozdenović.

Iz svega navedenog jasno je, dodaje, da se stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama u Crnoj Gori pogoršava jer je stadijum stagniranja već odavno za nama.

"CDT poziva Vladu i parlament da hitno pokrenu izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa mrtve tačke i prekinu pogubnu praksu skrivanja informacija od javnosti", zaključuje Gvozdenović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR