18 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

18° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO i HRA: Admiral Vladimir Barović zaslužuje da Glavni grad Podgorica imenuje ulicu po njemu

Izvor: CGO

Društvo

Comments 2

CGO i HRA: Admiral Vladimir Barović zaslužuje da Glavni grad Podgorica imenuje ulicu po njemu

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) uputiće inicijativu za imenovanje ulice po admiralu Vladimiru Baroviću u Glavnom gradu Podgorici, kako bi njegova lična žrtva i otpor bratoubilačkom ratu ostali trajno upamćeni.

Danas se obilježavaju 33 godine od smrti kontraadmirala JNA Vladimira Barovića, koji je 29. septembra 1991. godine izvršio samoubistvo na Visu, odbivši naredbe da izvrši napad na primorske gradove u Hrvatskoj.

“O admiralu Baroviću i njegovoj ulozi 90-ih premalo se zna u našoj javnosti. Njegovo ime ne pominje se u crnogorskim udžbenicima istorije, niti u Crnoj Gori postoji spomen-obilježje u njegovu čast”, saopštili su iz CGO i HRA.

Tokom 2016. godine posthumno je odlikovan od strane predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, a 2023. godine je na ostrvu Vis u Hrvatskoj otkrivena spomen-ploča sa ispisanim citatom iz njegovog oproštajnog pisma.

“Uvažavajući časni čin admirala Barovića, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) će uputiti inicijativu za imenovanje ulice po njemu u Glavnom gradu Podgorici, kako bi njegova lična žrtva i otpor bratoubilačkom ratu ostali trajno upamćeni”, zaključuju u CGO i HRA.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Kamo sreće da su vodeći političari tog vremena shvatili poruku viteza Vladimira Borović, da sačuvaju obraz CG, ne ulazeći u agresiju na komšije, danas bi bili svijetla obraza, a uticaj velikosrpstva nikakav. Ovako, danas su nam svi drugi krivi, a mi "cisti".

chronicler

Čovjek je ispisao svoju svijetlu stranicu za anale crnogorskog morala i vojničke časti. Ulica s njegovim imenom je naš skromni dar ljudskom dostojanstvu i najskupljoj žrtvi u ime čovjekoljublja! Slava admiralu Baroviću!