16 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Srijeda

16.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošnjačka vijeća iz regiona zajedno obilježila Dan Bošnjaka u Zagrebu

Izvor: BVCG

Društvo

Comments 0

Bošnjačka vijeća iz regiona zajedno obilježila Dan Bošnjaka u Zagrebu

Autor: Antena M

  • Viber

Svečanom akademijom i regionalnim okupljanjem bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Zagrebu je obilježen 28. septembar, međunarodni Dan Bošnjaka.

Domaćin manifestacije bilo je Bošnjačko vijeće Hrvatske, u suorganizaciji sa Regionalnim Uredom za koordinaciju bošnjačkih vijeća i pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća Crne Gore. 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i predsjedavajući Regionalnog Ureda koordinacije vijeća, Suljo Mustafic, kazao je da se obilježavanjem Dana Bošnjaka zajednički prisjećaju datuma kada je na Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine, donijeta odluka o reafirmaciji povijesnog i tradicionalnog imena Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika.

- Samospoznaja je donijela sazrijevanje nas samih, u našoj svijesti, ali i svijesti drugih o nama. To je proces koji nije dovršen, ali je jasno da su Bošnjaci narod koji neće dozvoliti nikome da ga ispiše iz istorije - kazao je Mustafić.

- Mi danas živimo u više država regiona, na svojim vjekovnim ognjištima, autohtoni u BiH, Crnoj Gori, u Srbiji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji. Naše milionsko iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi dio je naroda čije kulturno bogatstvo premašuje brojnost i granice -naglasio je Mustafić. 

On je podsjetio i šta su kao narod darovali svijetu - "od sevdalinke i njenog melosa, preko čudesne i u Evropi proslavljene Hasanaginice, epike najbogatije u Južnih Slavena, graditeljstva, muzike i slikarstva". 

Mustafić je naglasio da je njihov interes prosperitet država u kojima žive, kao i stabilnost, povezivanje, saradnja i euroatlanska integracija regiona.

"Odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica i suprotstavićemo se bilo kojoj nazadnoj ideologijji i svakoj reviziji istorije.  Možda neki zamišljaju neke svjetove po svom nahođenju, ali mi poručujemo da Bošnjaci, gdje god bili, sebe vide jedino u civilizovanom svijetu i demokratski uređenim evropskim društvima - naglasio je Mustafić.

On je kazao i da žele održavati veze koje su duboke i čvrste u istoj kulturi, vjeri i jeziku među sunarodnicima u regionu.

- Potrebno je izgraditi i zajedničku instituciju, koja bi u kulturološkom i identitetskom smislu bila naše matično društvo, objedinjujući sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u smislu društvene angažovanosti, te istraživanja, čuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine. Na tom polju naša vijeća na čelu sa Uredom za koordinaciju, čine značajne korake - zaključio je Mustafić.

Svečanoj akademiji u Zagrebu prisustvovali su brojni zvaničnici  iz javnog, političkog i društvenog života iz regiona, među kojima i Jasmin Ćorović, poslanik u Skupštini Crne Gore. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR