22 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 18°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 12°

Srijeda

16.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plastenik za učenike OŠ „Risto Manojlović“ u Kolašinu

Izvor: MPNI

Društvo

Comments 0

Plastenik za učenike OŠ „Risto Manojlović“ u Kolašinu

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore i v.d direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje, Svetlana Drobnjak, prisustvali su danas svečanoj ceremoniji i sadnji bora u novopostavljenom plasteniku čime su učenici JU OŠ ,,Risto Manojlović” iz Kolašina obilježili učešće ove škole u Projektu izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa, kroz Crnogorski informacioni sistem za šumske požare (MEFFIS) i Eco-DRR.

Kako je saopšteno iz MPNI, petogodišnji projekat čija je implementacija počela u martu 2021. godine, plod je saradnje Vlade Japana i Vlade Crne Gore, a implementira se uz odličnu saradnju između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

“Projekat ima dvije komponente. Prvu komponentu čini Crnogorski informacioni sistem za šumske požare (MEFFIS) i smanjenje rizika od katastrofa zasnovan na rješenjima iz ekosistema (ECO-DRR), dok je druga komponenta implemetirana na brdu Oćiba u Kolašinu u formi obnove vegetacije nakon požara (Post-Fire Vegetation Restoration ili PFVR)”, navodi se u saopštenju.

Sadnice bora, odnjegovane u plasteniku koji je zahvaljujući JICA projektu danas i zvanično stavljen u upotrebu, učenici će u narednom periodu saditi na brdu Oćiba i na taj način učestvovati u očuvanju biodiverziteta.

“Direktor Projekta, Yuta Morikawa, zahvalio je upravi škole, NVO “Natura”, Direktoratu za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija kao i učenicima koji su prepoznali značaj jačanja javne svijesti o važnosti prevencije zaštite od požara”, kazali su iz MPNI.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR