20 °

max 20 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježena decenija postojanja FCJK, Cetinje domaćin kongresa međunarodnog PEN centra 2027. godine

Izvor: Antena M

Društvo

Comments 7

Obilježena decenija postojanja FCJK, Cetinje domaćin kongresa međunarodnog PEN centra 2027. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Cetinje će biti domaćin kongresa međunarodnog PEN centra, 2027. godine, najavljeno je na svečanosti povodom 10 godina od osnivanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. 

Najavu da će Cetinje biti domaćin kongresu PEN centra okupljenima je saopštila ambsadorka Češke Janina Hrebičkova.

''Mislim da bi trebalo zahvaliti svima na ovom fakultetu koji su napravili to da, nakon velikih gradova na svijet, Cetinja i Crna Gora dobili priliku da budu taj grad i ta država koji će ugostiti međunaordni PEN centar'', kazala je Hrebičkova. 

Dekan Aleksandar Radoman je obraćajući se brojnim zvanicama ispred FCJK rekao da profesori, ali ni studenti ove visokoškolske ustanove nijesu ćutali na društvena i politička dešavanja tokom svih 10 godina.

''Svih ovih godina tokom kojih se Crna Gora suočava sa sve snažnijom klerikalizacijom i fašizacijom društva, diktiranom od strane nosilaca vlasti, kao slijepih poslušnika beogradske patrijaršije i njoj nadređenih centara moći, koji sprovode genocidnu ideologiju srpskog fašizma, zbog kritičkog stava i glasa otpora, fakultet je stalna meta. Na te pritiske uvijek smo znali dati civilizovan i promišljen odgovor, čuvajući dignitet naš ustanove i s punom sviješću o tome da je u vremenima povampirenja ideologije krvi i tla, ova naš ustanova postala gotovo jedini institucionalni bedem razoru pluralnog društva i postulata multietničke domkratije. Ta je misija fakulteta u crnogorskom savremenom društvu od pojednake važnosti kao i misija proučavanja i promocije montenegristike'', rekao je Radoman.

Bivši dekan FCJK Adnan Čirgić je, podsjećajući na vrijeme prije deset godina, rekao da su bili rijetki oni i u tadašnjoj vlasti koji su podržali osnivanje ove ustanove, a među njima je pomenuo bivšeg predjsednika države Mila Đukanovića i tadašnjeg ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića koji su bili među pristnima sinoć na svečanosti. 

Na svečanosti ispred FCJK bili su gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, predstavnici političkih partija, crnogorskih insitucija, CPC i kulturnog i društvenog života Crne Gore. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

Crnogorski bastaduri, bedemi odbrane Crne Gore. Biti vas prijatelj je čast i ponos. Da je vjecan FCJK.

Milena

Cestitke za jubilej,za casnu borbu koju vodite protiv sila zla koje su se nadvile nad Crnom Gorom,pokazali ste kako trebaju da se ponasaju pravi intelektualci,upisite clanove CANUa na vas fakultet,obucite ih da budu dorasli uloge koju treba da imaju u drustvu,a ne da spavaju,cast,izuzecima.

Srba

Srećno, dobri moji!!! Najbolji naši!