22 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od zakona države jači je zakon političkih dogovora

Društvo

Comments 1

Od zakona države jači je zakon političkih dogovora

Izvor: Libertas

Autor: Antena M

  • Viber

Inspekcija rada očekuje da će krajem ove sedmice završiti postupak inspekcijskog nadzora u vezi sa trećim izborom Borisa Raonića za generalnog direktora Radio-Televizije Crne Gore (RTCG).

To je Libertasu saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove.

"Inspekcija rada je započela postupak inspekcijskog nadzora 20. septembra 2024. godine”, navodi se u odgovorima Libertasu,  koje je potpisala portparolka uprave, Irena Gigović-Radusinović.

Postupak je pokrenut dva dana nakon što su Evropska federacija novinara (EFJ) i Sindikat medija Crne Gore (SMCG), 18. septembra ove godine, zatražili od Inspekcije rada da reaguje što prije kako bi utvrdila da li je i treći izbor Raonića nezakonit.

Oni su upozorili da postoji sumnja da Raonić nije ispunio uslov od pet godina radnog iskustva u skladu sa Zakonom o radu i da je već dva puta imenovan za generalnog direktora, zbog čega bi njegov treći mandat bio u suprotnosti sa Zakonom o javnom servisu.   

Libertas nije uspio da dobije pojašnjenje od Inspekcija rada zašto nije pokrenula nadzor prije odluke Savjeta RTCG, kada je mogla da utiče da Raonić ne bude izabran ukoliko ne ispunjava uslove.    

Raonić je izabran 31. avgusta ove godine. Inspekcija se oglušila o apel sedam kandidata za poziciju generalnog direktora RTCG, koji su je pozvali da prije odluke o izboru provjeri Raonićevu kandidaturu.

Inspekcija rada do sada nijednom nije iskoristila svoja zakonska ovlašćenja, da utvrdi zakonitost Raonićevih kanidatura.

U avgustu 2021, kada je Raonić prvi put nezakonito izabran na tu poziciju, inspekcija se proglasila - nenadležnom.

Takvu odluku inspektora rada potvrdilo je nekadašnje Ministarstvo ekonomskih poslova, na čijem je čelu bio Jakov Milatović. Upravni sud Crne Gore je ukinuo to rješenje i naložio Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje je sada nadređeno Inspekciji rada, da u roku od 30 dana ispravi grešku i donese novo zakonito rješenje. Zakonski rok je istekao prije skoro pola godine.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu Naida Nišić (PES), Libertasu nijesu odgovorili na pitanje zašto i dalje ignorišu nalog Upravnog suda.  

Tužilaštvo još izviđa Raonićev drugi izbor na čelo RTCG, 1. juna 2023.  Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Libertasu su potvrdili da je taj premet još u fazi izviđaja.

To tužilaštvo je predmet formiralo 3. juna 2023. godine zbog neizvršenja pravosnažne presude Osnovnog suda u Podgorici, kojom je utvrđeno da je Raonić u avgustu 2021. izabran nezakonito, jer je bio u konfliktu interesa kao član Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM).

Sud je osporio i to što Savjet RTCG tada nije obrazložio Raonićev izbor, i poništio tu odluku Savjeta.

Proces je vođen po tužbi Nikole Markovića, jednog od kandidata na konkursu raspisanom u junu 2021. 

 

Presuda je postala je pravosnažna 10. maja 2023. godine, odlukom Višeg suda, koji je Savjetu RTCG naložio da postupi u skladu sa njom. 

Savjet je, međutim, 1. juna iste godine, većinom glasova, za generalnog direktora RTCG ponovo izabrao nezakonito izabranog Raonića.

Odluci Savjeta da opet izabere Ronića javno se usprotivila samo predsjednica SMCG, Marijana Camović-Veličković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vida

A nebi on dozvolio da mu namjeste nezakonit izbor okle ma jok. Boris je legalista cijeli život se borio protiv korupcije. Boćo je jedan naručio je da mu u kamenu isklešu lik i postave pored TV za jubilej , njemu , Drlji i Dekiju.