21 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konferencija na Filozofskom

Izvor: UCG

Društvo

Comments 0

Konferencija na Filozofskom

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: prof. dr Milivoje Vujisić

Mediji su objavili i najavili da će se na Filozofskom fakultettu u Nikšiću 27. i 28. septembra održati "Međunarodni naučni skup „Nauka, filozofija nauke i naučna metodologija“. Ova objava me navela da pogledam informaciju o ovom skupu na sajtu UCG.

Skup-jednodnevna konfrerencija je održana 27. septembra. Izostavljeno je u nazivu konferencije da je to "međunarodni naučni skup". U potpisu kao organizatori konferencije su Filozofski fakultet, Univerzitet Crne Gore i Rektorat.

U knjizi apstrakata konferencije navedeno je da: "Konferencija se organizuje u okviru projekta Nauka i njeni filozofski aspekti u savremenom balkanskom prostoru – ideja naučne integracije, čiji je nosilac Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore, a koji finansira Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore."

Iz objavljenje knjige apstrakata na sajtu UCG možete vidjeti i ko su članovi Organizacionog i Naučnog odbora konferencije. Predsjednik Organizacionog odbora konferencije je prof. dr Vladimir Drekalović koji je trenutno i član Savjeta RTCG. Iz pregledanja ove knjige apstrakata se može steći osnovni utisak o ovom skupu: sadržaju, naučnom nivou i potrebi finansiranja ovakvih događaja.

Na konferenciji su od 24 samo četiri govornika van Crne Gore, iz Hrvatske jedan i Srbije tri, za međunarodni karakter konferencije nedovoljno.

Na otvaranju konferencije klavirski duo (Ivanović, Drekalović) odsvirao je Bramsove Mađarske plesove, potom su učesnike konferencije pozdravili: Marija Melović, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, potom prof. dr Tatjana Novović, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i prof. dr Vladimir Drekalović, predsjednik Organizacionog odbora konferencije.

Opšti utisak je, kada se pogledaju apstrakti radova sa ovog skupa je da je skup toliko heterogen sa veoma različitim temama, govornicima od predškolskih ustanova, preko osnovnih i srednjih škola do univerziteta, bez saopštenja-radova sa rezultatima bilo kakvog naučnog istraživanja, šta je bio cilj održavanje ovakvog konglomerat skupa-konferencije?

Teme saopštenja na konferenciji su bile od: vrednosti savremene kosmologije, inaukometrije, potom teorije odlučivanja, ključnih pojmova, Kanta, pomorskog obrazovanja, primjera izrade naučnog rada, Platona, predsokratovaca, nedostacima onlajn ankete u naučninm istraživanjima, softvera za automatsko citiranje referenci, organizmima i prirodnom okruženju, od teorije do eksperimenta i nazad, o samobmani scijentizma, o Vitgenštajnu, Liotaru i Haksliju, kvajetizmu, funkcionalizmu i deskriptivističkoj filozofiji nauke, modelu instrukcionog dizajna, kratke istorije Higsovog bozona, primjene dječijih prava, slučaju Ričarda Dokinsa, do rane klavirske sonate Sergeja Prokofjeva i interdisciplinarnog pristupa izučavanjima u leksikografiji i frazeologiji srpskog jezika.

U programu konferencije se zapaža da je Iva Drekalović, ćerka (medijska informacija) predsjednika Organizacionog odbora konferencije prof. dr Drekalovića, na otvaranju konferencije, odsvirala u duetu na klaviru Bramsa i da je na kraju imala i saopštenje o Prokopjevu.

U ovolikom broju tema saopštenja ne zapaža se ništa o ideji naučne integracije u savremenom balkanskon prostoru jer je konferencija organizovana u okviru projekta koji to predviđa. Da li je ova konferencija mogla doprinijeti nešto od značaja nauci, filozofiji nauke i naučnoj metodologiji? Logično je da se postavlja pitanje smisla održavanja i finansiranja ovakvih skupova na kojima, ima se utisak, mnoga od saopštenja su tu "zalutala", ponovljena, a neka su i prepričavanja već napisanog ili poznatog. Моgao bi se steći utisak, da svako ko je imao želju da nešto ispriča, da je mogao da to uradi na ovom skupu.

U svakom slučaju ova konferencija može biti jasan indikator nivoa naučne misli i naučnog stvaralaštva na Filozofskom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore. Treba odgovoriti čemu su potrebne ovakve konglomerat konferencije, zašto se finansiraju i da li mogu doprinijeti poboljšanju naučnog rejtinga UCG. Meni izgleda da je odgovor na ovo pitanje jasan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR