13 °

max 21 ° / min 13 °

Subota

05.10.

21° / 13°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

20° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obrazovanje je bastion interkulturalnog društva

Izvor: CGO

Društvo

Comments 0

Obrazovanje je bastion interkulturalnog društva

Autor: Antena M

  • Viber

Obrazovanje je bastion u jačanju građanskih kompetencija za izgradnju interkulturalnog društva, poručeno je danas na tribini o interkulturalizmu, koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u Baru u prostorijama Skupštine Opštine Bar.

“Ovo je prilika da ohrabrimo građane,a naročito mlade ljude, da aktivnije promišljaju o interkulturalnosti i potrebi jačanja interkulturalnog dijaloga i uopšte građanskih kompetencija. Podaci iz istraživanja koji ukazuju na povećanje stepena etničke i socijalne distance su zabrinjavajući i svjedoče o tome da neki tradicionalno snažni i prisni društveni odnosi, koji su počivali na humanističkim vrijednostima i kulturi zajedništva i solidarnosti, bilježe tendenciju slabljenja”, ocijenila je na tribini Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar.

“Vjerujem da se kroz senzibilisan sistem obrazovanja, ali i javne politike usmjerene na jačanje socijalne kohezije, možemo kao društvo osnažiti za empatiju i inkluzivnost. Univerzalne sekularne vrijednosti su platforma za široku saradnju i opšti društveni progres utemeljen na kulturnoj raznolikosti i razumijevanju”, poručila je Spičanović.

Nikoleta Đukanović, docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica, koja je, takođe, govorila na tribini, istakla je da su inicijative koje promovišu dijalog vrlo važne za razvoj zajednice na osnovama multikulturalizma, ali i neophodne kako bi unaprijedile svijest donosilaca odluka da ova pitanja prioritizuju i kontinuirano unapređuju.

“Podaci koji ukazuju na sve veću socijalnu i etničku distancu među mladima, brojni primjeri i incidenti diskriminacije, netoleracije i nasilja prema drugostima, zarobljenost obrazovnog sistema koji ne daje adekvatan odgovor na sprečavanje ovakvih pojava, nizak stepen građanske i političke kulture, ali i okrenutost političara isključivo marginalnim dnevnopolitičkim temama ključni su razlozi ovakvog stanja koji će dugoročno dovesti do još veće dezintegracije različitih grupacija, polarizacije i radikalizacije u Crnoj Gori”, ističe Đukanović.

Cilj serije tribina o interkulturalizmu, koje će biti organizovane i u Bijelom Polju, Podgorici, Plavu, Herceg Novom i Nikšiću, je jačanje dijaloga i razmjena perspektiva kako bi se identifikovali ključni izazovi i potrebe u razvoju interkulturalizma u lokalnim zajednicama, navode iz CGO. 

Tribina je organizovana u okviru projekta „Harmonija u raznolikosti” koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR