17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

18° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugovor o radu Raonića usvojen na sjednici Savjeta: Primaće 3.500 eura, naknade za putovanja, koristiće službeno vozilo...

Izvor: Iva Mandić foto/Pobjeda

Društvo

Comments 1

Ugovor o radu Raonića usvojen na sjednici Savjeta: Primaće 3.500 eura, naknade za putovanja, koristiće službeno vozilo...

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni direktor RTCG Boris Raonić ima pravo na ugovorenu mjesečnu zaradu koja se dobija zbirom osnovne zarade za puno radno vrijeme i standardni radni učinak (koeficijent složenosti posla 20,75) i dvije prosječne neto zarade u RTCG iz prethodnog mjeseca, navodi se u ugovoru o radu koji je na današnjoj elektronskoj sjednici usvojio Savjet RTCG.

Ugovor je medijima dostavila članica Savjeta Marijana Camović Veličković, koja pita da li rad Raonića zaista vrijedi 3.500 eura.

"Pošto u Javnom servisu postoji Kolektivni ugovor koji za poziciju generalnog direktora predviđa koeficijent složenosti posla 20,75 (kako je i navedeno u predlogu ugovora o radu) u ugovoru o radu se mora konstatovati da je to zarada generalnog direktora. Uvećana za minuli rad. I to je sve. U ovom slučaju to bi bilo oko 1.850 eura u neto iznosu (plus minuli rad), bruto iznos je oko 2.500 eura. Sve preko toga je nezakonito. Podsjećam da je predloženo da se ovaj iznos uvećava svakog mjeseca za još po dvije prosječne neto zarade u RTCG iz prethodnog mjeseca. Ili u novcu za još po najmanje 1.600 eura, što je gotovo dupliranje zarade. Da li mjesečni rad generalnog direktora RTCG zaista vrijedi 3.500 eura? Sve pitam jer zastupate interes javnosti", navodi se u dopisu koji je Camović Veličković uputila Savjetu.

Ona kaže da bi takva zarada bila nezakonita i suprotna kolektivnom ugovoru.

"Čista diskriminacija svih ostalih zaposlenih u RTCG ali i javnom sektoru. Za dodjelu stimulansa mora da postoji pravilo, mjerljiv sistem radnog učinka iz mjeseca u mjesec... Sve to u ovom slučaju ne postoji a ako se doda i namjera da se iz Statuta RTCG brišu odredbe koje obavezuju generalnog direktora da Savjetu podnosi izvještaj o radu u potpunosti se poništava svrha postojanja Savjeta koji će biti tijelo bez nadležnosti a generalni direktor osoba koja bukvalno nikome ni u teoriji ne podnosi račun za svoj rad. Jasno je da je tako rađeno protekle tri godine jer mi taj izvještaj o radu nikad nismo ni dobili ali je makar postojala formalna obaveza u Statutu, čisto da Savjet ne bude obična ljuštura", navela je Camović Veličković.

Generalni direktor, kako se navodi u ugovoru, ima pravo naknade za službena putovanja u zemlji i inostranstvu u iznosu normirane dnevnice i pravo na priznavanje svih dokumentovanih izdataka koji se odnose na putne troškove i poslovnu reprezentaciju. 

Takođe, Raonić ima pravo na: besplatno korišćenje službenog vozila, besplatno korišćenje službenog mobilnog telefona i osiguranje kao svi zaposleni u RTCG i odgovarajuće stručno usavršavanje na teret RTCG.

Raoniću, kako se navodi, ne pripada pravo na uvećanje zarade po osnovu ostvarenih prekovremenih, noćnih i prazničnih časova rada, kao ni pravo na uvećanje zarade po osnovu varijabilnog dijela zarade.

U ugovoru se navodi i da je RTCG dužan da po isteku mandata, Generalnog direktora rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme znanju i sposobnostima u skladu sa Zakonom, kolektivnim ugovorom RTCG i opštim aktima RTCG.

Ugovor se može raskinuti i prije isteka mandata. U tom slučaju Generalnom direktoru pripada 6 njegovih ukupnih bruto mjesečnih zarada koje su prethodile mjesecu u kojem je ugovor raskinut.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ljaljokolenicaoipun

Auuuuu 2 plate Ibrahimovica kako to? Camaj kad cune napustice vladu!