14 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

23° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sindikat RTCG: Sramna je vijest koliku će platu primati Raonić, Savjet pokazao nepoštovanje

Društvo

Comments 0

Sindikat RTCG: Sramna je vijest koliku će platu primati Raonić, Savjet pokazao nepoštovanje

Autor: Antena M

  • Viber

Reprezentativni Sindikat RTCG reagovao je povodom informacije da će generalni direktor RTCG Boris Raonić primati platu 3.500 eura.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

Sramna je vijest koliku će platu primati generalni direktor RTCG. Savjet RTCG je odobravanjem njene visine pokazao nepoštovanje prije svega radnika u toj kući, ali i svih građana Crne Gore koji jedva preživljavaju, i čijim takođe novcem bahato omogućavaju svom, ali ne našem, direktoru, vjerovatno i sebi, provjerićemo, enormno bogaćenje.

Nijesu mu dodijelili propisani iznos po pravilniku, nego mnogo više. Zašto? U uslovima kada i predsjednik države ukazuje na namješten konkurs za takvog direktora.

Prosječna zarada u RTCG je daleko ispod one u državi, a od narednog mjeseca će se uvećati razlika, pa teško možemo govoriti o zadovoljnim radnicima. Prije smo kolektiv na ivici egzistencije.

Savjetu je očigledno bitno da isključivo generalni direktor bude zadovoljan a za radnike, i građane čiji su navodno predstavnici briga ih nije.

Javni medijski servis, treba li reći, ima posebnu ulogu u informisanju. Za razliku od komercijalnih medija koji su orjentisani ka zaradi, dužnost RTCG je da građanima obezbijedi kvalitetne medijske usluge, raznovrsne informativne, kulturne, obrazovne i zabavne.

Tih programa i sadržaja naravno nema bez novinara, urednika, reditelja, snimatelja, montažera i brojnih drugih kreativaca. Oni koji  se pregalaštvom vremenom izdvoje, ostaju upamćeni po nesebičnom i talentovanom angažovanju i mnogima je ugled jedina satisfakcija jer većina zaradama teško izdržava sebe i svoje porodice. I osnova su za neku jadnu penziju. Zarade u Javnom servisu su taman tolike, da mogu obezbijediti podmirivanje osnovnih životnih troškova, za puko prehranjivanje, a za nešto veće, liječenje, bezbrižno ljetovanje, automobil ili stan ne ostaje ništa.

Što ne važi za generalnog direktora RTCG kojeg je Savjet naše kuće na jučerašnjoj sjednici častio ni manje ni više nego mjesečnom platom od 3500 eura. Primjera radi plata urednika emisije sa 15 godina radnog staža je u RTCG - 815 eura, komentatora sa preko 30 godina 940 eura, naravno bez varijabile, koju dobijaju samo odabrani i poslušni. Varijabile su tajna ovog menadžmenta, podatke kriju. Popularnost, znanje, učinak i doprinos programu nijesu kategorije koje vrednuju smatra većina uglednih profesionalaca u kući.

Reprezentativni sindikat RTCG je odlučio da krene u otvorenu borbu za standard svojih članova. Pozivamo sve dobronamjerne faktore i kolege u društvu da nam pomognu iako nažalost na prepreke na tom putu nailazimo i tamo đe ih ne bi smjelo biti. Ali o tome narednom prilikom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR