18 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 13°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 14°

Četvrtak

17.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MUP: Obuka o reagovanju u slučaju incidenta pri prevozu opasnih materija

Izvor: MUP CG

Društvo

Comments 0

MUP: Obuka o reagovanju u slučaju incidenta pri prevozu opasnih materija

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

"Crna Gora je potpisnica Evropskog sporazuma o prevozu opasnih materija u drumskom saobraćaju, koji zahtijeva primjenu određenih pravila i procedura prilikom intervencija u slučaju udesa sa opasnom materijom, kao i adekvatnu primjenu sredstava i opreme za neutralizaciju terena", navodi se u saopštenju MUP-a.

Transportna zajednica Evropske unije je inicirala, a MUP podržao kako navode i aplicirao kod Evropske komisije za TAIEX podršku sa ciljem jačanja kapaciteta službi zaštite i spašavanja za prvi odgovor u slučaju katastrofa. Cilj je unapređenje prevencije i  bolje reagovanje u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija i zaštite ljudi, dobara i životne sredine.

"TAIEX podrška je podrazumijevala da se revidiraju procedure, ocijeni trenutno stanje i potrebe za edukacijom, te  opremanjem službi koje su prvi odgovor u slučaju situacija u kojima je uključena roba klasifikovana kao opasna za transport, u skladu sa zahtjevima i standardima EU.
Nakon radionice i studijske posjete tokom prošle godine u Podgorici održana je obuka pripadnika opštinskih službi zaštite i spašavanja iz 19 opština u Crnoj Gori. Ova obuka, koju je pohađalo ukupno 30 polaznika, na temu reagovanja u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija prvi put je sprovedena na ovaj način, prateći standarde EU iz ove oblasti".
Eksperti-treneri, izabrani od strane Evropske komisije, bili su Marc Oliver Nestler iz vatrogasne službe u Dortmundu i Rafal Matuszkiewicz iz vatrogasne škole u Varšavi kao i eksperti iz ove oblasti iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i Službi zaštite i spašavanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR