16 °

max 17 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 17°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjaj i glamur Srpske pravoslavne crkve: „Obične“ vladičanske odežde više od 850 eura, do cijena brendiranih nemoguće doći

Izvor: Sajt Crkveni proizvodi

Društvo

Comments 0

Sjaj i glamur Srpske pravoslavne crkve: „Obične“ vladičanske odežde više od 850 eura, do cijena brendiranih nemoguće doći

Autor: Antena M

  • Viber

O voznom parku Srpske pravoslavne crkve i stilu života brojnih episkopa, koji žive na nivou svjetskog džet-seta, mnogo se pisalo. Ako je vjerovati rijetkim srpskim opozicionim medijima, automobili visokih crkvenih službenika zbirno vrijede najmanje 15 miliona dolara.

Posljednjih godina sve češće se piše i o građevinskom biznisu SPC, koji ovoj organizaciji donosi ogromne profite. Isti mediji navode kako se SPC u Srbiji pozicionirala kao najveća i najmoćnija građevinska firma, čiji kvadrat stana, na najluksuznijoj lokaciji u Beogradu, Senjaku, košta 13.000 eura. Na manje atraktivnim lokacijama, stanovi u zgradama SPC, koštaju 5.000 eura po kvadratu.

Crnogorska javnost nedavno je bila šokirana cijenom ručka od preko 10.000 eura za patrijarha SPC Porfirija i pratnju od 100 ljudi u ekskluzivnom hotelu Regent u Porto Montenegru, gdje su došli pod policijskom pratnjom.

Ono o čemu se javno manje govori tiče se crkvene kulture odjevanja kao igre prestiža.

„Nepošteni kupci“

Internet pretraživanjem ne može se naći mnogo tekstova na ovu temu. Jedan od rijetkih ticao se objave koju je atelje „Aksiois“, specijalizovan za izradu odežda, pustio na svom Fejsbuk nalogu a tiče se neplaćenih dugova.

Naime, administrator „Aksiosa“ je na Fejsbuk nalogu napravio foto-album "Nepošteni kupci-dužnici", uz objašnjenje kako bi „sveštenici da nose najbolje i najljepše odežde prilikom služenja liturgije, ali kada treba da plate, nastaje problem“.

Dodata je fotografija sveštenika dužnika: "Vladislav K. đakon, duguje za odeždu od 2015. godine". Telegraf je prenio da se Fejsbuk usijao od komentara korisnika i vjernika, u kojima su, kako su istakli, uglavnom izražavali šokiranost, a oni koji poznaju dotičnog sveštenika izrazili su najdublje razočaranje u njega.

„Kada se stvar otrgla kontroli ili kada je administratorima koji vode stranicu neko iz SPC skrenuo pažnju moleći ih da ne šire njihovu bruku, album sa fotografijama je uklonjen. Atelje očigledno nije imao drugog načina da natjera sveštenike da im plate dug osim da ih obruka“, prenosi Telegraf.

Zlato, srebro, svila i brokat

O odeždama i drugim crkvenim rekvizitima moguće se informisati na specijalizovanim sajtovima (online prodaja grčkih crkvenih proizvoda, prodajni centar Eparhije šumadijske, E-prodavnica, Mikron kandila itd). Ističe se da su odežde vladika SPC specifične i simbolične, i da odražavaju crkvenu hijerarhiju. Vladike obično nose različite liturgijske odežde koje se razlikuju po boji i ornamentima zavisno od godišnjeg doba i praznika.

Crkvena odežda je određena prema crkvenim činovima i svaki stepen posvećenja uključuje i određenu odeždu koja mu sljeduje. Odežde mogu da budu raznih boja, a ukrašavaju se zlatnim i srebrnim elementima. U dane praznika upotrebljavaju se svjetlije boje, a za dane posta tamnije.

Najčešće boje su zlatna, crna, ljubičasta i crvena, pri čemu svaka boja nosi posebno značenje. Odežde se često ukrašavaju vezovima i simbolima, kao što su krstovi i ikone. Izrađuju se od bogatih materijala - svile ili brokata.

Cijena odežde varira u zavisnosti od materijala, dizajna i izrade. Prosječne odežde se kreću od nekoliko stotina eura do nekoliko hiljada, posebno ako su ručno rađene i ukrašene dragim kamenjem ili specijalnim vezovima, i ako ih rade poznati majstori. Tačna cijena zavisi od proizvođača ili radnje koja ih izrađuje.

Poštena cijena

Na specijalizovanim sajtovima prodaju se materijali za šivenje odežda, ali i gotovi proizvodi. Najjeftinija je mantija za „običnog“ monaha, koja se kreće od 35 eura naviše, potom đakonska i sveštenička odežda od 350 eura naviše, dok je cijena vladičanskih odežda od 850 eura naviše.

Odežde od više hiljada eura šiju se u specijalizovanim prodavnicama i one se rade sa pozlatom i ukrasima. Naručilac sa ovim ateljeima direktno posluje tako da nije moguće saznati tačnu cijenu jedne episkospke odežde.

Specijalizovani sajtovi u ponudi imaju i druge crkvene rekvizite poput kamilavke, čija se cijena kreće od 35 do 75 eura, panagije od 115 do 850 eura, epitrahilje od 45 do 210, kandila od 250 do 500 eura.

Vladičansko žezlo, koje ima svaki episkop SPC, košta od nekoliko stotina do 9.000 eura.

Zavjet skromnosti

Poznata je anegdota vezana za počivšeg patrijarha SPC Pavla, koji je se, za vrijeme zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, kada je došao trenutak večernje službe uputio prema Sabornoj crkvi i na putu prema hramu ugledavši luksuzno parkirane automobile svog pratioca upitao: “Čiji su ovi skupocjeni automobili?”.

Kada je dobio odgovor da su vlasništvo njihovih episkopa, on je kazao: “O, Bog ga vidio, šta bi tek vozili da nisu dali zavjet skromnosti?”.

E, da ih Pavle može vidjeti danas.

.

.

.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR