15 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 13°

Srijeda

16.10.

22° / 11°

Četvrtak

17.10.

19° / 13°

Petak

18.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj “Bez dima, manje štete”: Prihvatiti sigurnije oblike konzumacije nikotina

Izvor: Shutterstock

Društvo

Comments 0

Izvještaj “Bez dima, manje štete”: Prihvatiti sigurnije oblike konzumacije nikotina

Autor: Antena M

  • Viber

Nikotin, kao supstanca sam po sebi ne predstavlja nikakav značajan zdravstveni rizik za ljude,  riječi su kliničkog psihologa i istraživača Karla Fagerstroma iz Švedske koji je u izvještaju „Bez dima, manje štete“ zajedno s uglednim međunarodnim zdravstvenim stručnjacima, nastojao da predstavi podatke i naučne dokaze koji pokazuju da je bitan način konzumiranja, a ne sama konzumacija nikotina.

Kroz izvještaj, Fagerstrom poseban akcenat stavlja na Švedsku, zemlju koja je sopstvenim primjerom, otvorila značajne naučne perspektive u smanjenju posljedica pušenja.

On smatra da je iskustvo Švedske u smislu korišćenja alternativnih nikotinskih proizvoda za smanjenje stope pušenja pokazalo paradoks koji otvara oči: uprkos sličnim nivoima konzumacije nikotina kao u ostatku Evrope, Švedska bilježi znatno manje zdravstvenih problema povezanih s duvanom. I to nije slučajnost.

Drugim riječima, može se reći da dok pušenje uzrokuje niz zdravstvenih problema, korišćenje bezdimnih alternativa nema isti efekat. U Švedskoj su izabrali manje rizičan način konzumiranja nikotina, što je dovelo do značajno boljih zdravstvenih rezultata.

Tako, u odnosu na evropski prosjek, u Švedskoj bilježe 38 osto manje smrtnosti povezanih s duvanom i 41 odsto manju učestalost raka pluća.

Istovremeno, otprilike 1 od 4 osobe u Švedskoj konzumira nikotin, što znači da Šveđani nisu izbjegli nikotin nego su jednostavno prihvatili sigurnije oblike unošenja nikotina.

Istorijski gledano, javno-zdravstveni stav je bio jasan – nikotin je neprijatelj. Ipak, iako je u Švedskoj količina konzumacije podjednaka, nije i način jer se nikotin unosi putem nikotinskih vrećica i drugih bezdimnih alternativa, a ne sagorijevanjem duvana, piše Fagerstrom.

Kako su to uspjeli? Rješenje je bilo u drugačijoj perspektivi u pogledu nikotina. Edukacijom javnosti sa jedne strane i donošenjem odgovarajućih propisa koji regulišu upotrebu nikotina, sa druge strane, mogu se ublažiti zdravstveni rizici bez potrebe za potpunom zabranom.

Fagerstrom nikotin upoređuje s kofeinom. Poput kofeina, nikotin je mnogima stalni pratilac, nekima porok, a drugima utjeha. Smatra da ovaj pristup pokazuje da bi fokus trebalo da bude na tome kako se koristi nikotin. Ukoliko se ne napravi jasna razlika i pruže jasne informacije, rizikuje se da se naškodi ljudima kojima je potrebna pomoć: pušačima koji žele da ostave cigarete.

U opširnijoj verziji izvještaja „Bez dima, manje štete“ Fagerstrom poziva svijet da preispita rat protiv nikotina i upućuje poziv na globalni prelazak na strategije smanjenja štetnosti, koje bi mogle da spasu milione života.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR