22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

22° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šaranović – Krause: Crna Gora sigurno utočište za osobe koje su primorane da napuste svoje domove

Društvo

Comments 0

Šaranović – Krause: Crna Gora sigurno utočište za osobe koje su primorane da napuste svoje domove

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je decenijama unazad prepoznata kao država širom otvorenih vrata prema izbjeglicama, koje utočište iz ratom zahvaćenih oblasti traže upravo u Crnoj Gori, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović u razgovoru sa vršiteljkom dužnosti šefice predstavništva UNHCR-a u Crnoj Gori Stefanie Krause.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, konstatovano da Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa UN sistemom i UNHCR-om dugi niz godina daje snažan doprinos stvaranju sigurnog ambijenta za zbrinjavanje i integraciju izbjeglica.

“Crna Gora je decenijama unazad prepoznata kao država širom otvorenih vrata prema izbjeglicama, koje utočište iz ratom zahvaćenih oblasti traže upravo u Crnoj Gori. Kako smo devedesetih godina prošlog vijeka zbrinuli na desetine hiljada izbjeglica iz regiona, tako smo otvorili granice i za državljane Ukrajine”, kazao je Šaranović.

Šaranović je, kako kažu, izrazio zahvalnost na podršci koju UNHCR pruža institucijama u Crnoj Gori, u prvom redu Ministarstvu unutrašnjih poslova, već pune 32 godine.

“Rezultati koje ostvarujemo plod su ne samo naših napora već čvrste dugogodišnje saradnje, koju iz godine u godinu osnažujemo novim projektima i aktivnostima”, rekao je Šaranović.

Iz MUP-a navode da je Krause pohvalila napore Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti politike prema izbjeglicama, ali i tražiocima međunarodne zaštite – azila.

Posebno je istakla, dodaju, važnost usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU kada je pružanje privremene zaštite licima iz Ukrajine u pitanju.

“Kancelarija UNHCR-a u Crnoj Gori u Ministarstvu unutrašnjih poslova vidi ključnog partnera kada govorimo o zbrinjavanju i zaštiti izbjeglica, zato vrlo rado pružamo svoju ekspertizu u kreiranju normativnog okvira i sprovođenju aktivnosti na terenu”, saopštila je Krause.

Sastanak je, zaključuje se, bio prilika i da se sagovornici osvrnu na organizaciju zajedničke konferencije povodom obilježavanja 10 godina IBelong kampanje i pokretanja Globalne Alijanse za okončanje apatridije koja će se održati sredinom novembra u Podgorici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR