19 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora pod velikim udarom, upitan njen opstanak, slučaj Katnić evropsko, a ne crnogorsko niti regionalno pitanje

Izvor: Antena M

Društvo

Tag Video
Comments 1

Crna Gora pod velikim udarom, upitan njen opstanak, slučaj Katnić evropsko, a ne crnogorsko niti regionalno pitanje

Sa međunarodne konferencije koju su oragnizovali Crnogorski PEN centar i Forum za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića zatraženo da se prestane sa nezakonitim postupanjem tužilaštva.

Autor: Antena M

  • Viber

''Pozivamo tužilaštvo da prestane sa nezakonitim postupanjem prema Milivoju Katniću'', navodi se u deklaraciji. Zahtijeva se da se Katniću omogući da se brani sa slobode, pošto, kako se navodi u deklaraciji, ne postoji nijedan razlog za produženje pritvora i nehumani tretman kojem je izložen. Takođe traže i da se protiv Katnića konačno podigne optužnica ili da se konačno odustane od ovog postupka.

Milivoje Katnić žrtva je odmazde vlasti i zavjere protiv njega i demokratskih vrijednosti u Crnoj Gori, a istina može biti zanemarena, ali ne može biti isključena i zato će kugla solidarnosti i hrabrosti, koja se zakotrljala, biti lavina koja će spriječiti da se slični postupci vode u budućnosti, poručeno je sa skupa.

Književnik Milorad Popović je, otvarajući skup, rekao da Katnićev slučaj ima međunarodne konotacije, jer je Katnić kao glavni specijalni tužilac raskrinkao pokušaj prevrata u režiji ruskih službi i čelnika DF-a:

''Još veći grijeh Katnića, od kompromitacije ruskih službi, je fakat da je otkrivanje zavjere omogućilo Crnoj Gori da uđe u NATO. Stoga, imperativ moskovskih i beogradskih stratega, i prije nego što su Andriju Mandića, inače četničkog vojvodu, nametnuli za predsjednika parlamenta, bio je da pokažu svoju brutalnu moć na način što će njegove tužioce Katnića i Čađenovića optužiti za zločinačko udruživanje'', rekao je Popović. Dodaje da bi Katnić u svakoj drugoj državi za ono što je uradio dobio nagradu.

Popović je ukazao i na ćutanje mnogih u Crnoj Gori i van nje povodom slučaja ''Katnić''.

''Onima koji ne razumiju fenomen ketmana može izgledati apsurdno to što Katnićevi politički saveznici, dok on nevin čami u Spužu, danas ćute ili se stildjivo i nerazgovjetno oglašavaju. Očigledno se boje kako bi i oni mogli popiti čašu Milivoja Katnića, Saše Čađanovića i Jelene Perović. Osjećaj nepravde i diskriminacije potisnut je strahom od Mandića, Bečića, Markovića, Novovića, njihovih mentora i saveznika iz crkvenih, paravojnih i kriminalnih klanova. Pred manifestovanjem provincijskog fašizma, svakovrsne prostote, besidnosti i kiča koji pred činjenicom da je u unutrašnjem smisu Crna Gora danas balkanska Bjelorusija, zatvaraju oči i zemlje liberalne demokratije koji imaju svoje predstavništva u Podgorici'', ocijenio je Popović.

Navodi da je Crna Gora pod stalnim pritiscima kleronacionalizma i spoljašnjih sila, posebno SPC i ruskih interesa, što ugrožava njen suverenitet i identitet. Zato poručuje da je neophodan otpor.

''Jer okoliko velikosrpske popove, paravojnike, propagandiste i političare ne zaustavi snažan i beskompromisan građanski otpor, režim će se u svakom pogledu degradirati, postajati nepredvidljiviji i brutalniji. I obračuni s političkim protivnicima iz zatvora i sudnica neminovno će se preseliti na ulice i haustore'', rekao je Popović.

Predjsednik Crnogorskog PEN centra Adnan Čirgić navodi da se u iznalaženju tobožnjih razloga za produženje pritvora Katniću, ''uslužno tužilaštvo koristi neviđenim mjerama''.

''Pa mu se na teret stavlja i to što je komunicirao sa uglednim crnogorskim novinarima i piscima, koji se tako sofisticirano i sami optužuju za veze sa navodnim kriminalcima'', kazao je Čirgić.

Optužnica protiv Katnića poslije šest mjeseci još nije podignuta, što govori o najgrubljem kršenju njegovih osnovnih ljudskih prava, rekao je predsjednik Crnogorskog helšinskog odbora Miodrag Vlahović. Smatra i da je rekao i da je zahtjev specijalnog tužioca Miloša Šoškića da Pobjeda dostavi spisak svih tekstova u vezi sa Zoranom Lazovićem i Katnićem u vrijeme kada je Draško Đuranović bio glavni i odgovorni urednik, iskaz nezakonitog odnosa specijalnog tužilaštva prema medijima.

''Radi se radi o eklatantnom pokušaju da se zastraši, da se targetira, da se izvrši brutalni pritisak na slobodu javne riječi, na medije i istraživačke novinare koji bi mogli doći na "suludu ideju" da pišu o ovom slučaju'', rekao je Vlahović.

Žarko Korać smatra da Katnića ne ganjaju kao ličnost, nego kao simbol predmeta iz kog je jedan od optuženih sada predsjednik parlamenta.

Crna Gora pod velikim udarom, upitan njen opstanak kao države i nacije

Hrvatski novinar Vlado Vurušić ocijenio je da se Crna Gora nalazi u velikoj političkoj i identitetskoj krizi kroz kakve je već prolazila, posebno u posljednjih sto godina.

''Crna Gora je sada pod velikom udarom otvoreno prosprskih i proruskih opcija koje joj rade o glavi i koje, ako već od nje ne mogu stvoriti "Srbiju na moru", pa onda od nje da naprave srpsku Bjelorusiju. Zapravo, Crna Gora je zapravo zahvaljujući sadašnjoj vlasti najsličnija Gruziji. Postoji politički progon neistomišljenika, što potvrđuje da je Crna Gora pod velikim udarom i da je njen opstanak kao države i nacije u pitanju'', rekao je Vurušić.

Slučaj Katnić je evropsko, a ne crnogorsko niti regionalno pitanje

Aktivista iz Zagreba Vlado Bogdanić smatra da slučaj Katnić nije samo crnogorsko, niti samo regionalno pitanje:

''Ne može ostati samo unutar ovog kruga ili onoga što se kolokvijalno zove regija. Po mojom mišljenju, ovo je par ekselans evropski događaj. Ovdje se direktno atakira na odnos snaga u Evropi, sa ciljem da joj se našteti. Nema, dakle, dvojbe da je ovo što se događa u Crnoj Gori direktan atak na evropske vrijednosti i na onu vrstu evropske solidarnosti koja je nakon napada Rusije na Ukrajinu dovedena u pitanje'', kazao je Bogdanić.

Namjera da se Katnić ukloni iz društvenog života, a očigledno i sa lica zemlje, dirigovana iz Beograda

Advokat Nikola Martinović je podsjetio da se Katniću, kao i Zoranu Lazoviću, stavlja na teret ulazak Belivuka u Crnu Goru:

''Moje je mišljenje, a zaključak je svima jednostavno donijeti, da je Belivuk iz Beograda poslati u Crnu goru kako bi ovdje bio likvidiran, kako mu se ne bi sudilo u Srbiji za ono za što mu se danas sudi, a sudi mu se za vrlo teške zločine. I suđenje nije problematično, već je problematično ono što Belivuk govori. On, naime iznosi ozbiljne obtužbe protiv vlasti u Srbiji'', kazao je Martinović. 

Zbog toga se, kaže Martinović, nameće jasan zaključak da je dio uticaja da se Katnić ukloni iz društvenog života, a očigledno i sa lica zemlje, dirigovan iz Beograda.

Crna Gora 2020. godina doživjela moždani udar, još se nije oporavila

I Martinović se osvrnuo na slučaj pokušaja terorizma 2016. godine..

''Ja mislim da smo mi u Crnoj Gori 2016. imali nešto što ima odlike državnog udara. Ali smo četiri godine kasnije, 2020. u avgustu, imali moždani udar Crne Gore od koga se ona još nije opravila. A nije se oporavila jer svi vidite što radi vladajuća većina'', zaključio je Martinović.

Sloboda nije jeftina, ali je neće biti ako na njoj ne radimo

Srpski političar Nenad Čanak kazao je da danas razgovaraju o pendreku na kome piše pravda.

''Sloboda, a to je riječ koja se stalno pominje, nije besplatna, nije jeftina, može da bude skupa toliko da je nikad ne dočekamo, ali je nikad neće biti ako na njoj ne radimo'', rekao je Čanak.

Podršku skupu posvećenom slučaju Katnić su ličnim prisistvom ili video-porukama uputili brojni gosti iz regiona i Evrope, među njima Sonja Biserko, Aleksandar Olenik, Azem Vlasi, Ante Nobilo, Elifa Kriještorac, kao i Tarik Girensel iz Turske i Aleksandra Matvijčuk iz Ukrajine.

Konferenciju možete pratiti na linku ispod: 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dako nas cuje svijet!

Ukidanje slobode je na (ne)djelu! U svim segmentima društva izloženi smo progonoma i prijetnjama, zato što smo i ko smo! Ovom se tirjanstvu mora stati za vrat!