18 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktorat za zaštitu i spašavanje: Odbacujemo Jakićeve tvrdnje, i ministar je posjetio Šavnik

Izvor: MUP, 07.10.

Društvo

Comments 5

Direktorat za zaštitu i spašavanje: Odbacujemo Jakićeve tvrdnje, i ministar je posjetio Šavnik

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom izjave predsjednika Opštine Šavnik Jugoslava Jakića, u kojoj je navedeno da niko iz Vlade Crne Gore ne vodi računa o situaciji na teritoriji ove opštine, Direktorat za zaštitu i spašavanje je saopšteno da "u potpunosti odbacuju tvrdnje iz Jakićeve izjave, jer su aktivnosti u vezi sa vanrednom situacijom izazvanom poplavama na teritoriji Šavnika, koordinisane od strane Direktorata za zaštitu i spašavanje još od jutarnjih časova 4. oktobra."

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"Naša saradnja sa lokalnim službama u opštini Šavnik bila je pravovremena i kontinuirana, a sve sa ciljem što bržeg i efikasnijeg odgovora uz stalnu komunikaciju i otvorenost za podršku u dijelu angažovanja opreme i sredstava kojima raspolaže Direktorat.

Jedini zahtjev koji je upućen Direktoratu za zaštitu i spašavanje, a upravo nakon insistiranja pripradnika ovog Direktorata, je bio zahtjev, upućen putem viber poruke u nedelju 6. oktobra, u kojoj su izrazili potrebu za angažovanjem mehanizacije.

Odmah nakon toga stupili smo u komunikaciju sa Ministarstvom odbrane i već sjutradan, kao što je je javnost upoznata, sa predstavnicima Vojske Crne Gore obišli teren radi sagledavanja stanja.

Zatim, kao dokaz da posvećeno pratimo situaciju u Šavniku, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je, zajedno sa načelnikom Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa mr Ljubanom Tmušićem, pripadnicima Vojske Crne Gore i PJ Nikšić Direktorata za zaštitu i spašavanje, obišao pogođena područja. Povodom ove posjete izdato je saopštenje za javnost i jasno predstavlja potvrdu naše opredijeljenosti da djelujemo brzo i efikasno.

Takođe, tokom ove posjete, ministar Šaranović se sreo sa predsjednikom Opštine Šavnik Jakićem, i zajedno su obišli pogođena područja, gdje su na licu mjesta dogovoreni naredni koraci u pravcu sanacije štete.

Dogovoreno je da mehanizacija Vojske Crne Gore, bude u najkraćem roku angažovana kako bi se uspostavila saobraćajna povezanost između odsječenih sela.

Shodno ovom dogovoru, Vojska Crne Gore je u ovom trenutku na području opštine Šavnik koji je pogođen poplava.

Naglašavamo da situaciju, sa aspekta zaštite i spašavanja u opštini Šavnik, u prethodnih nekoliko godina karakteriše sledeće:

- ova opština nema izrađen opštinski plan za zaštitu i spašavanje od poplava;
- u opštini Šavnik nije formiran opštinski tim za zaštitu i spašavanja na čijem čelu bi bio predsjednik ove Opštine;
- od petka 4. oktobra do danas nije održan nijedan sastanak opštinskog tima za zaštitu i spašavanje;
- osim toga, od februara 2022. godine, u ovoj opštini nije imenovan komandir Službe zaštite i spašavanje.

Prethodno navedene činjenice govore o nedostatku adekvatnog postupanja u ovoj oblasti i sigurni smo da bi sa aspekta struke, da nije bilo ovih nedostataka, postupanje u ovoj opštini bilo djelotvornije, a što je najbitnije, percepija o sistemu zaštite i spašavanja u našoj državi bila mnogo realnija i konkretnija, jer bi se kroz rad tima i sprovođenje mjera iz označenog plana mnogo drugačije analazirala kompletna situacija i odgovornost se ni u kom slučaju ne bi adresirala na ministarstvo, odnosno Direktorat.

Na kraju, naglašavamo da je Direktorat za zaštitu i spašavanje pored svega do sada urađenog, ponudio i stručnu pomoć, koja se odnosi na podršku u sprovođenju procesa procjene šteta i gubitaka nakon nepogode, te da će i na ovaj način biti pružena pomoć građanima opštine Šavnik u saniranju posljedica poplave."

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

E, đaole mali!

Ko vama išta vjeruje, vi ste trećejutraši! Sic!

Hazard

Jakic se zalio 06.10.2024 a onda je Saranovic 07.10. dosao da posjeti opstinu. znaci da Jakic nista nije pogrijesio i nista nije slagao. Malo matetike ...imal ko da demantuje Saranovica i ostale za ove izjave

Nikola

Nije imao vremena od predstavljanja novih Volvo auta i hvalisanje od uštede od 170 000€ a još nije objasnio kupovinu Škoda bez Tender i koliko se ugradio Dok policija ide u pohabanim uniformama on naručuje nove koje će biti srbijanski dizajn dobro plaćen Napokon da je stigao, čekao da prođe opasnost