17 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Srijeda

16.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fejzić: Sve učestalije nasilje inspirisano mržnjom prema muslimanima u Crnoj Gori

Društvo

Comments 6

Fejzić: Sve učestalije nasilje inspirisano mržnjom prema muslimanima u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Islamska zajednica u Crnoj Gori i njen reis Rifat Fejzić oglasili su se povodom, kako tvrde, sve učestalijeg nasilja inspirisanog mržnjom prema muslimanima u Crnoj Gori.

Prenosimo integralno:

Već duži vremenski period crnogorska javnost svjedoči porastu nasilja, posebno prema muslimanima, pri čemu ni djeca nijesu zaštićena. Podsjećanja radi, samo u ovoj godini bilježimo značajan porast fizičkog nasilja sa elementima krivičnog djela prema žrtvama koje su povezane zajedničkom karakteristikom, odnosno vjerskom pripadnošću.

Ovim putem izdvajamo: fizički napad na kupalištu rijeke Cijevne na dva lica u društvu maloljetne djece, fizički napad u Podgorici na vlasnika fitnes kluba na očigled kćerke, fizički napad u Nikšiću funkcionera Vodovoda na svog radnika, napad komšije opasnim predmetom na radnika džamije Hadrovića u Podgorici, fizički napad na učenika medicinske škole u Beranama, teško ranjavanje učenika gimnazije u Baru, Islamska zajednica u Crnoj Gori navedene akte teškog nasilja percipira kao napade inspirisane mržnjom, eksplicitno ili implicitno ispoljenom.

Međutim, nadležni organi, politički subjekti, mediji i šira javnost, nažalost, ovu vrstu nasilja više tretiraju kao izolovane incidente nego kao nasilje iz mržnje inspirisano zajedničkom karakteristikom žrtava. Pri tome postoje slučajevi potpunog izostanka reakcije. Sve to dodatno usložnjava stanje i otežava generalnu prevenciju.

Društvena prihvatljivost diskriminacije određenih grupa ne smije prevladati jer ona predstavlja važan faktor u povećanju broja krivičnih djela počinjenih iz mržnje. Pristup ne smije biti površan i izolovan jer se posljedice ovih djela ne odnose samo na konkretnu žrtvu nasilja već na cijelu zajednicu koja sa žrtvom dijeli zajedničke karakteristike, odnosno u ovim slučajevima zajedničku vjersku pripadnost. Negativni efekti mogu biti višestruko uvećani ukoliko se radi o
zajednici koja je kroz istoriju bila žrtva diskriminacije.

Ovim putem pozivamo nadležne organe da ovoj vrsti nasilja pristupe sa dužnom pažnjom i adekvatnom pravnom kvalifikacijom. Takođe, pozivamo sve društvene subjekte da osude govor mržnje i uzdrže se od istog, jer on stvara ambijent za porast zločina iz mržnje zbog vjerske, etničke, jezičke ili bilo koje druge pripadnosti ili svojstva, i u krajnjem razgrađuje građanski koncept društva.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Sve ovo je novo za građane jer se vjerski i nacionalni identitet napadača i žrtava krije u ovoj državi, u najboljoj tradiciji zapadnih ljevičarskih medija. Po ljevičarskoj ideologiji, korisno je i opravdano lagati ljude zbog viših interesa. A da lažu, lažu i ne sole!

Hisen Babajic

GOSPODINE FEJZICU,OVU IZJAVU POSALJITE IBRAHIMOVICU I OSTALIMA IZ BS,I PORUCITE IM DA JE DOBRO PROCITAJU I ZAPAMTE,ONI SU ZRTVOVALI STRANKU ZARAD LICNE KORISTI,NEKA ERVIN KAZE DJE MU RADE ZENA,CERKA I OSTALA FAMILIJA,SVI ZNAMO ALI ON NEKA JAVNO PRIZNA!

Lovćen

DPS je predstavnik i bošnjačkog naroda, to se vidjelo poslije podgoričkih izbora.