13 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

21° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komitet Savjeta Evrope: Primijećen pritisak tokom popisa u Crnoj Gori, međunacionalni odnosi uzdrmani zadnjih godina

Društvo

Comments 2

Komitet Savjeta Evrope: Primijećen pritisak tokom popisa u Crnoj Gori, međunacionalni odnosi uzdrmani zadnjih godina

Autor: Antena M

  • Viber

"Uprkos snažnim političkim i društvenim turbulencijama u Crnoj Gori u proteklih pet godina, koje su pogoršane uticajem spoljnih aktera, Crna Gora ostaje posvećena manjinskim pravima, definišući se kroz svoju različitost i interkulturalizam i ostajući aktivna u promovisanju kultura, identiteta i učešća nacionalnih manjina u teškim društvenim uslovima", navodi Savjetodavni komitet Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope (FCNM) u danas objavljenom mišljenju.

Međutim, kako ističu u dopisu na engleskom jeziku, potrebni su istinski napori da se stabilizuju i unaprijede međunacionalni odnosi koji su uzdrmani posljednjih godina. U tom tekstu koji nam je proslijeđen iz SE, takođe se pominje da spoljni akteri mogu nastojati da instrumentalizuju različitost kako bi uticali na političku i društvenu situaciju u zemlji.

Period monitoringa u Crnoj Gori, kako napominju, obilježen je političkim turbulencijama i nestabilnošću, pri čemu su zemlju u periodu od pet godina vodile četiri različite vlade. Tokom velikog dijela tog perioda, ističu, te vlade upravljale su zemljom dok su bile u tehničkom mandatu. Nova vlada naimenovana je 31. oktobra 2023., sedmicu prije posjete Savjetodavnog komiteta.

"Dio pomenutih turbulencija proizašao je iz pandemije Covid-19, ali je njihov veći dio rezultirao iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je na kraju izmijenjen na način da su nakon protesta velikog obima i promjene vlasti uklonjene osporavane odredbe.

Imajući u vidu multietnički i multivjerski sastav Crne Gore, politička pozicija Srpske pravoslavne crkve i uticaj susjednih zemalja djeluju kao destabilizujuće snage. Uz nestabilnu političku situaciju, pomenute snage karakteriše i rizik da će kreirati neravnotežu u međuetničkim i interkulturnim odnosima koji su ostali
relativno harmonični, ali su se pogoršali tokom perioda monitoringa. U tom smislu, element koji treba istaći je pritisak koji je vršen u odnosu na pravo na slobodno samoodređivanje tokom popisa 2023. godine", ističe se u Izvještaju.

Dok vlasti Crne Gore rade u nadi da će se situacija s vremenom stabilizovati, i sa stabilnom vladom koja je sada na snazi, ima posla na evaluaciji efekata proteklih pet godina i osmišljavanju mjera politike za sveobuhvatno rješavanje ovih pitanja, takođe angažovanje sa civilnim društvom, predstavnicima manjina i drugima na (ponovnoj) izgradnji povjerenja, kaže Komitet.

Pravni okvir za zaštitu pripadnika nacionalnih manjina, uglavnom nepromenjen, ostaje čvrsta osnova za unapređenje manjinskih prava, koja se dobro poštuju, posebno u pogledu obrazovanja na albanskom jeziku manjine, navodi se u Izvještaju. 

Situacija Roma i Egipćana i dalje je zabrinjavajuća i zahtijeva hitnu pažnju vlasti na svim nivoima kako bi se riješila lokalna pitanja u vezi sa stanovanjem, dokumentacijom i pristupom zdravstvenoj zaštiti, piše Komitet SE.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Sad će vama Vučić da kaže ono što vam pripada....

Hisen Babajic

ZNAMO MI DOBRO KO NAS DESTABILIZUJE,A VI SAMO PRICATE,VI STE IH PUSTILI U VLAST PA KAD NIJE PO VASIM ZELJAMA MALO IH KAO KRITIKUJETE,PRODALA JE EVROPA CRNU GORU JEDNOM,OPET CE AKO NADJU SVOJ INTERES,BRIGA VAS ZA CRNU GORU!