18 °

max 19 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rajzing Rajnke: Obezbijediti transparentan proces pri naimenovanju na ključne pozicije u RTCG

Izvor: Antena M/Foto: Dragan Tomašević

Društvo

Comments 1

Rajzing Rajnke: Obezbijediti transparentan proces pri naimenovanju na ključne pozicije u RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala je da i dalje postoje problemi u vezi sa jačanjem profesionalnog izvještavanja, postizanjem nezavisnosti od uticaja političkih i poslovnih krugova, otvarajući juče BMAP Forward, godišnji Medijski forum u Podgorici.

- Novinari u Crnoj Gori suočavaju se sa značajnim preprekama, uključujući manipulaciju informacijama, političku propagandu i direktne napade – kazala je ona, prenijela je Pobjeda. 

Ambasadorka je, kako je navedeno u saopštenju, istakla neophodnost osnaživanja nezavisnosti javnog medijskog servisa, uključujući obezbjeđivanje zakonitog i transparentnog procesa naimenovanja na ključne pozicije.

Izbori i reizbori Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore su već bili predmet opservacija u izvještajima međunarodnih tijela, u kojima se upozoravalo na obaveznost poštovanja sudskih presuda.

Pet sudskih presuda je pokazalo da je Raonić nezakonito izabran na mjesto generalnog direktora, što Savjetu te kuće nije smetalo da ga krajem avgusta ponovo izabere na tu poziciju, kao i 2021. godine.

Raonić je u međuvremenu podnio ostavku nakon izmjena Zakona o RTCG, a Savjet ga je postavio istog dana za v. d. On se tada ponovo prijavio na konkurs, na kome je izabran, uprkos tome što je osam kandidata izrazilo protest i nije se pojavilo na razgovoru sa Savjetom da predstave svoj program.

Kandidati su, kako su pojasnili, zbog netransparentnog procesa na ovaj način protestovali, pisali međunarodnoj zajednici i medijskim tijelima, ali i podnijeli krivične prijave.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

tvcirkus

kako? pa zar nije sada skoro neđe bio (namješten) konlurs?