15 °

max 21 ° / min 14 °

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 16°

Četvrtak

17.10.

19° / 17°

Petak

18.10.

20° / 17°

Subota

19.10.

20° / 15°

Nedjelja

20.10.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako MKM obmanjuje javnost: U martu tvrdili da nije potreban novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, u junu sebe demantovali

Izvor: MKM

Društvo

Comments 1

Kako MKM obmanjuje javnost: U martu tvrdili da nije potreban novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, u junu sebe demantovali

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture i medija u dopisu dostavljenom našem portalu u martu ove godine, obmanulo je javnost kada su saopštili da taj Vladin resor nije bio u obavezi da donese novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, objašnjavajući da nije došlo do promjena u djelokrugu njihovih poslova.

Naime, Ministarstvo kulture i medija bilo je obavezno da u skladu sa Vladinom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Sl. list Crne Gore", broj 113/23 od 15.12.2023. godine članom 59 stav 2) donese novi Pravilnik, jer je Uredbom bilo propisano da Ministarstva u skladu sa djelokrugom utvrđenim uredbom, treba da donesu akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Antena M je u martu objavila saznanja, da je Ministarstvo kulture i medija dobilo "Mišljenje Ministarstva finansija na Kadrovski plan za 2024.godinu", a da prethodno nije donijelo Pravilnik, na šta su iz MKM objasnili sljedeće: 

“Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Službeni list CG", br. 98/2023), koja je stupila na snagu 31.10.2023. godine, nije došlo do promjene djelokruga poslova Ministarstva kulture i medija, a što podrazumijeva da je stvarna nadležnost ovog Ministarstva ostala ista, tj. nije promijenjena, te je Nacrt kadrovskog plana Ministarstva kulture i medija za 2024. godinu pripremljen u skladu sa važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, na koji je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, budući da ne postoje zakonska ograničenja da je ovaj organ mogao pripremiti Nacrt kadrovskog plana, imajući u vidu sve prednje navedeno, a u skladu sa odredbama Zakona o džavnim službenicima i namještenicima”, kazali su iz MKM u martu ove godine.

Antena M je, međutim, imala uvid u dopis, koji je službenica Ministarstva Milena Bošnjak, 7. juna ove godine proslijedila osobama iz kategorije visoko rukovodnog kadra na nivou Ministarstva, u kome se navodi da je potrebno da dostave predloge za organizacione jedinice kojima rukovode.

U njemu se jasno navodi da je planirana izrada novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva kulture i medija budući da je to, kako navodi, bila i obaveza propisana Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave "kada je nova Vlada startovala sa radom". U dopisu se dodaje da je rok za dostavljanje prijedloga do 21. juna 2024. godine.

Time je Ministarstvo potvrdilo pisanje Antene M, da je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji bilo neophodno donijeti mnogo ranije.

Zanimljivo je da su Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo finasija očigledno zažmurili na nepoštovanje Uredbe s obzirom na to da u odgovorima koje su nam poslali u martu, nije bilo jasnog objašnjenja zbog čega su tolerisali nedonošenje Pravilnika koji je Ministarstvo kulture i medija bilo obavezno da donese. 

Nakon ovih informacija, dovodi se u pitanje i Kadrovski plan MKM za 2024. godinu, te se postavlja pitanje da li će biti neophodno donijeti novi.

Ipak, potreban je odgovor na ono najvažnije - zašto je Ministarstvo obmanulo javnost u martu, jer ukoliko nije bilo promjena u "djelokrugu poslova", nameće se sumnja u razloge zbog kojih Ministarstvo nije ispoštovalo zakonske obaveze.

Odgovornost Ministarstva ne bi trebalo da se svodi samo na tehničko ispunjavanje obaveza, već i na očuvanje integriteta i transparentnosti u komunikaciji sa javnostima.
 
 
 
 
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Obmanuli... ! Pa što ste očekivali od resora kojim rukovode Demonkrate, koji su u stanju, o istoj stvari, u roku od 24 sata, donijeti dva potpuno različita rješenja! Kad su oni u pitanju, treba biti spreman na sve!