19 °

max 19 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Forum za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića: Apsurdno obrazloženje pravosudne hunte

Društvo

Comments 3

Forum za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića: Apsurdno obrazloženje pravosudne hunte

Autor: Antena M

  • Viber

Totalitarni i polufašistički režimi, metodama kombinovane represije i propagande, relativizuju istinu i laž s namjerom da većinu građana pacifikuju i dezorijentišu, pa više nijesu u stanju da razlikuju laž od istine, da toliko mentalno i moralno otupe, da postanu ravnodušni, pasivni u odnosu na  svaku nepravdu, kršenje ljudskih prava i kolektivnu diskriminaciju pojedinih nacionalnih ili vjerskih zajednica, saopšteno je iz Foruma za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića.

"Hibridni režim u Podgorici pokazuje osobine tipične za policijsko-pravosudne hunte.

U obrazloženju za ponovni produžetak pritvora bivšem glavnom specijalnom tužiocu, objavljenom 12. oktobra 2024. godine, Specijalno državno tužilaštvo nastavilo je sa besmislenim i ničim potkrijepljenim optužbama protiv Milivoja Katnića, političkog zatvorenika, čija je jedina stvarna krivica to što je 2016. spriječio planirani građanski rat i omogućio Crnoj Gori ulazak u NATO.

Naime, u obrazloženju Višeg suda, koje je prihvatilo prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva za produžetak pritvora, ističe se da će Katnić ostati u pritvoru zbog „opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela“!?  Podsjećamo, Katnić je osumnjičen da je, kao glavni specijalni tužilac, dao saglasnost da se srpskim kriminalcima Belivuku i Miljkoviću odobri ulazak u  Crnu Goru, kako bi se obračunali sa svojim neprijateljima, koji su u tom trenutku bili mrtvi već četiri mjeseca.

Dakle, tužilaštvo i sud nastavljaju tragikomediju: strahuju da bi penzioner Milivoje Katnić organizovao oružani napad ili na drugi način iz istražnog beogradskog zatvora oslobodio pomenute kriminalce i onda im omogućio da u Crnoj Gori nastave zločinačku djelatnost", navode u saopštenju.

Kako dodaju, osvetoljubivost, bezobzirnost i neosjetljivost na elementarnu logiku i sud vremena od strane tužilaštva i sudstva, odnosno njihovih naredbodavaca izvan i unutar Crne Gore, moraju zabrinuti svakog građanina, bez obzira na njegov svjetonazor i političku pripadnost.

"Jer, ukoliko je marionetski režim spreman da na ovako nečuveno perfidan način podmetne najteža krivična djela Milivoju Katniću, onda je spreman da sjutra na stub srama ili u spuški zatvor stavi bilo koga, bilo kada i zbog bilo čega.

Da paradoks bude veći, Crna Gora, iako ustavno definisana kao parlamentarna demokratija građanskog tipa, uz to i članica NATO-a i kandidat za Evropsku uniju, jedina je evropska zemlja, uz Rusiju i Bjelorusiju, u kojoj postoje zatvorenici savjesti.

Stanje ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori dramatično se pogoršava: sprega politike, crkve i organizovanog kriminala toliko je eskalirala da sve više postaje nalik društvima frankističkog i latinoameričkog tipa. Stoga, Forum za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića poziva sve društvene i političke subjekte, nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, građanske inicijative, nezavisne intelektualce da dignu glas protiv fašizacije Crne Gore: protiv hapšenja, tortura, diskriminisanja po političkoj osnovi, ugrožavanja individualnih i kolektivnih prava", kažu u saopštenju. 

Posebno se obraćaju političkim strankama koje programski i svjetonazorski zastupaju vrijednosti liberalne demokratije i prozapadni vanjskopolitički kurs zemlje, da se, kako ističu, riječju i djelom, bez dnevnopolitičkih kalkulacija i sitnotrgovačke logike, odlučno suprotstave pretvaranju Crne Gore u novu Čečeniju ili bosanskohercegovački entitet RS.

"Jer, bez elementarne solidarnosti prema ugroženima, bez organizovanog otpora imperijalizmu i fašizmu i sposobnosti da stvari imenuje pravim imenom, mala društva i države osuđene su na tavorenje i nestanak.

Takođe, pozivamo diplomatske predstavnike SAD i Evropske unije, OEBS, UN, Human Rights Watch, Amnesty international i druge međunarodne organizacije da u Crnoj Gori, nakon toliko očiglednih kršenja pojedinačnih i kolektivnih ljudskih prava, nakon hapšenja i torture po političkim  kriterijumima, sprovedu nepristrasnu i kredibilnu istragu i prezentuju ih domaćoj i međunarodnoj javnosti", zaključuju u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Fori

Pa zar svatko ne vidi da sudstvo ne postoji nego grupa fasista na celo sa vojvodom

jovan j.

Prvo ga uhapsite, a onda mu su dite, a to može da traje do smrti. Prebrojite mu kamenje i kruške oko kuće, i suvomeđe koje je macom razbijao i zidao. Osveta, to je svakome jasno. Treba ga kazniti što nijesu uspjeli da ga ustraše, niti kupe.