19 °

max 19 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obavezujuće Uputstvo VDT-a Markovića za postupanje u predmetima nasilja u porodici

Društvo

Comments 2

Obavezujuće Uputstvo VDT-a Markovića za postupanje u predmetima nasilja u porodici

Autor: Antena M

  • Viber

U cilju uspostavljanja ujednačene prakse u postupanju i primjene efikasnih mehanizama u predmetima formiranim zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković dostavio je višim i osnovnim državnim  tužilaštvima obavezujuće Uputstvo za postupanje u slučajevima nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici, saopšteno je iz VDT-a.

Uputstvo VDT-a Markovića usklađeno je, dodaju, sa međunarodnim standardima i izrađeno  nakon detaljne analize dosadašnje prakse postupanja državnih tužilaštava u ovim predmetima.  

Uputstvo propisuje da postupajući tužioci hitno saslušaju žrtvu nasilja, bez njenog prethodnog saslušanja od strane policijskih službenika, ukoliko je to moguće. 

-Prilikom saslušanja žrtve, potrebno je obazrivo postupati i izbjegavati susret žrtve i osumnjičenog/okrivljenog u prostorijama državnog tužilaštva, shodno Konvenciji Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – navodi se u Uputstvu. 

Takođe je propisano da se pribave podaci o procjeni rizika za žrtvu, ranijim prijavama nasilja, uključujući i one događaje koji nisu prijavljeni, kao i podaci o svim prethodno izrečenim zaštitnim mjerama, podnijetim prijavama, krivičnoj i prekršajnoj evidenciji za osumnjičenog. 

- U slučaju postojanja razloga za određivanje pritvora, uvijek predložiti njegovo određivanje, u suprotnom, kada postoje okolnosti propisane Zakonikom o krivičnom postupku, predložiti izricanje mjere nadzora. Takođe, u slučaju ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, zahtijevati zaštitnu mjeru – propisano je Uputstvom. 

Na osnovu Uputstva vrhovnog državnog tužioca postupajući državni tužioci obavezuju se da pribave podatke da li je dijete prisustvovalo nasilju  i da djecu, žrtve ili svjedoke, saslušaju na posebno obazriv način, shodno Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku. 

Obaveza državnih tužilaca je i da upoznaju žrtvu o pravu na besplatnu pravnu pomoć i povjerljivo lice, kao i da žrtvu ili njenog zakonskog zastupnika  informišu o  preduzetim radnjama, zadržavanju osumnjičenog, određivanju, trajanju i ukidanju pritvora i mjere nadzora, bijegu osumnjičenog, kao i o drugim mjerama koje su preduzete radi zaštite žrtve, kao  i o svakoj odluci kojom se pravosnažno okončava krivični postupak. O istim činjenicama biće informisan i policijski službenik radi ažuriranja procjene rizika po žrtvu. 

Rukovodioci državnih tužilaštava, na osnovu Uputstva, u cilju uspostavljanja prakse i standarda u postupanju, osiguraće efikasnu koordinaciju i razmjenu informacija unutar državnog tužilaštva kojim rukovode. Takođe će Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljati kvartalne izvještaje sa ažuriranim podacima o predmetima nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici. 

Portparoli državnih tužilaštava  prilikom obavještavanja javnosti o događaju obezbijediće zaštitu privatnosti i integriteta žrtve i posebno obazrivo informisati javnost u slučajevima kada je žrtva dijete. 

Vrhovni državni tužilac odredio je koordinatorku za praćenje primjene Uputstva, čija je obaveza koordinacija, praćenje primjene Uputstva i saradnja sa relevantnim institucijama Multidisciplinarnog tima, nevladinim i međunarodnim organizacijama, kao i projektima u ovoj oblasti, zaključeno je u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Da li zna gospođa specijalnog državnog tužioca da ima pravo na besplatnog advokata Zatajilo tužilaštvo u slučaju kolege ili on ne spada u obične nasilnike

Mila K

Bar nešto korisno a da se zaustavi serija smiješnih video uradaka finansiranih iz oebs. Mada su već sami sebe institucionalno i strukovno porazili.